Alphakurs

Christina, du gick Alphakurs i Hjortensbergskyrkan förra hösten. Vad var det som gjorde att du anmälde dig till Alphakurs?
Min granne, Maria Forss, berättade för mig om Alpha - en kurs om den kristna tron, dess innebörd och betydelse. Jag har länge varit intresserad av och funderat på frågor om tro, vad den kristna tron betyder för oss idag och även för mig personligen. Det finns många obesvarade frågor som hur livet skapades, finns det liv efter detta, är det någon som lyssnar när/om jag ber, vem är Gud, är kristendomen den ”enda sanna” religionen. Kanske skulle en Alphakurs bidra med både kunskap och gemensamma samtal om mina funderingar. När Maria skulle gå kursen blev det naturligt för mig att anmäla mig. Det kändes bra att gå tillsammans med någon jag kände och som har en förankring i Hjortensbergskyrkan.

Nu har du anmält dig till höstens kurs också. Varför vill du gå en gång till?
Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med på alla träffar. Det var jag medveten om när jag anmälde mig. Nu vill jag gärna ta del av avsnitt som jag missade bl.a. om den Helige Ande, kyrkans roll idag och ”hur kan jag göra det bästa med resten av mitt liv”. Alphakursen var mycket givande, så jag vill gärna få utveckla och fördjupa mig även i de ämnen jag tog del av. Därför har jag anmält mig till en ny kurs.

En Alphakväll innehåller både mat, föredrag och samtalsgrupper. Vad tycker du är bäst med Alpha?
Upplägget var mycket bra. Att börja med att äta ”något gott” tillsammans är både trevligt och det ger en möjlighet att lära känna de andra deltagarna på ett naturligt och enkelt sätt. Efter maten passade det bra att lyssna till ett föredrag. Det var olika ämnen varje gång vilket gav olika infallsvinklar och kunskap om den kristna tron, samtidigt som det fanns en ”röd tråd” i hela kursen. Föreläsarna var alla inspirerande, engagerade och kunniga och väckte både intresse och många tankar hos mig. Det kändes så bra! Att efter föredraget sitta i en mindre grupp och prata om dagens ämne och delge varandra våra tankar och erfarenheter var kanske det bästa med hela kursen. Vi hade en god stämning i ”min grupp” med en stor öppenhet. Alla frågor och tankar togs emot på ett bra sätt. Naturligtvis hade vi en tystnadsplikt om det vi tog upp i gruppen.

Vill du rekommendera Alpha till andra? Vem tycker du det passar för i så fall?
Jag rekommenderar varmt alla som har frågor och funderingar om kristen tro, och som vill lära sig mer, att anmäla sig till en Alphakurs. För mig var kursen en spännande resa som gett mig mycket! Jag tror den passar alla som är intresserade oavsett ålder, kön, bakgrund, profession, kyrklig tillhörighet m.m.

Publicerat den 25 februari