Det dansas som aldrig förr i kyrkan

En av de som dansar mest är Kerstin Nordmark och det tillsammans med dansgruppen Himlasteg.

Första kontakten med dansen skedde redan före tonåren genom balettövningar, men någon primadonna blev hon aldrig. Tåspetsarna höll inte.

I samband med konfirmationen började tankarna komma på livsfrågorna, på Gud. Något stöd för samtal i dessa frågor fanns inte i familjen. Då växte beslutsamheten ännu mer, lite av tonårsrevolt. Kerstin ville tillhöra Gud. År 1965 åkte Kerstin på stipendieresa till Oslo och ett läger med många kristna deltagare. På lägret fanns Alf Nordmark. Och de unga såg varandra!

1969 stod bröllopet i Stockholm mellan Kerstin och Alf. Parallella karriärer, båda blev läkare. De första gemensamma tjänsterna var i Gällivare och därefter Boden. Och under några år på 70-talet fanns paret Nordmark i Tanzania som läkare och missionärer. Tillbaka i Sverige, Gällivare och Boden. Barnen är födda i Umeå, Gällivare, Tanzania och Boden.

Men så 2005 blev det Nyköping och Hjortensbergskyrkan. Det var ett möte med några av församlingens medlemmar som fick familjen Nordmark att välja Hjortensbergskyrkan.

Och så var det då det här med dansen.
- Jo, jag har alltid varit intresserad av dans. Först balett och senare folkdans. Under många år i frikyrkan var det inte godkänt att dansa i någon form, men när vi gick in i Nya Korskyrkan i Boden hände det något.

- Vid ett lovsångsseminarium i Kiruna 1996 förstod jag dansens betydelse, säger Kerstin, både för gudstjänsten och för kroppen. I vår församling i Boden bildades snart en dansgrupp och dansen blev bara viktigare och viktigare.

Kerstin tycker attvi behöver använda hela vår kropp. Det är en kanal direkt till Gud.

- Dansen är som naturen, musiken och lovsången, en glädjekälla och en livlina, konstaterar Kerstin. Dansen ger utlopp för min glädje när jag är glad och den ger mig tröst när jag är ledsen. Det är naturligtvis också bra för kroppen att få röra sig. Dansen ger energi och är både helande och läkande. Läs gärna i bibeln. Det finns massor av bibelord som talar om och bejakar dansen.

Kerstin vill dela med sig av de upplevelser som dansen ger.
- Jag vill dela upplevelserna med dansgruppen, med och i församlingen. Gärna en större del i liturgin. Och gärna mer samarbete med musikteamen. Dansgruppen får gärna växa och utvecklas.

Och en av Kerstins visioner är en långdans i kyrkan eftersom dansen ger liv och glädje och fördjupar kontakten med Gud.

Läs hela intervjuen med Kerstin Nordmark i församlings tidning Kontakt på sidan åtta.

Läs mer om dansgruppen Himlasteg.

Publicerat den 14 februari