En buss kom fylld med syrier...

Under året har det mångkulturella inslaget i församlingens gudstjänster och ungdomsarbete blivit vanligare. Främst är det en grupp syrier från flyktingförläggningen på Marsviken som nu besöker Hjortensbergskyrkan regelbundet.

Gun tillsammans med Ahmad och från vänster Lojaen, Cecil och Maria.

Gun Löwendahl minns hur det hela började i adventstid förra året.
- Kristin Björndahl, som ordnade den första kontakten, hade hört talas om de syriska flyktingar på Marsviken. Församlingen hyrde en buss och inbjöd de som ville att komma till julfesten. Det kom ett 50-tal barn och vuxna. På fikat nere i församlingsvåningen uppstod många fina samtal, på engelska och med teckenspråket.
Det resulterade i att Gun och hennes man Carl fick kontakt med en man och hans två döttrar som de bjöd hem och så har det fortsatt med kontakter även med många andra.
- Flera syrier ville gärna komma till kyrkan fler gånger och så var bilskjutsandet på söndagar igång.

Vad innebär församlingens engagemang för syrianerna?
- Det betyder väldigt mycket för många av dem. Det är en möjlighet för dem att knyta nya kontakter och få hjälp i sitt sökande av bostäder och arbete. De behöver hjälp med bland annat översättning av olika kallelser från kommun och landsting. Allt är ju på svenska!
Gun berättar om aktuella önskemål som cyklar så att man lättare kan förflytta sig på egen hand. En del har skaffat egen bil andra får lita till en minibuss, som Marsviken köpt in. Den rymmer 10 personer och går till Nyköping varje förmiddag under vardagarna.
Till den ordinarie busshållplatsen är det tre kilometer att gå på en liten väg. Det har varit speciellt jobbigt under vintern och så är det många barn.

Vad har detta engagemang inneburit för dig personligen?
För mig har det inneburit mycket glädje och fina kontakter. Det finns hur mycket som helst att hjälpa och stötta dem med, men det gäller att själv kunna säga "nej, inte nu". Det är svårt ibland!
Gun och Carl är involverade speciellt i några familjer. Så flyttar en del och det kommer nya, med nya behov. Det är även flera personer i församlingen, som är engagerade i detta arbete.

Vad är viktigast just nu för de syriska familjerna?
Nu är det flera som fått uppehållstillstånd och det innebär, att de måste söka ett boende någonstans och det är ju inte speciellt lätt häromkring. Därför blir somliga förflyttade till en annan kommun.
Det känns jobbigt för dem att lämna denna tillvaron med flera nya vänner. Därför försöker de själva att finna en ort, som de hört talas om, som har både bostad och arbete. Många av männen har sina fruar och även flera barn kvar i Syrien och deras stora önskan är ju att åter få mötas. Stundtals vet de inte om anhöriga finns kvar i livet.

- Om någon har tips om boende, så är det mycket välkommet, konstaterar Gun Löwendahl slutligen och med eftertryck!

Publicerat den 28 juni