Insamlingen till Världens Barn gör stor skillnad

Världens Barn har under åren samlat in över en miljard kronor. Pengar som bland annat Diakonia, PMU och Erikshjälpen fördelat till hundratals långsiktiga projekt som gett de mest behövande barnen en bättre chans i livet.

Åtta organisationer och kyrkor har varit engagerade i årets insamling till Världens barn i Nyköping. Ansvaret för samordningen växlar och i år var det Lena Delaplane, Hjortensbergskyrkan, som var samordnare.

- I Nyköping inbjöd vi till en kick-off inför årets insamling, berättar Lena Delaplane, och jag har haft kontakt med de olika organisationerna för att se att vi har personer vid affärer och andra platser.

- Fjärde oktober var den "stora" insamlingsdagen och vid dagens slut rapporterade varje organisation in sina summor till mig som jag i min tur rapporterade till länskoordinatorn.

Lena gläds åt församlingens trogna bösskramlare vid Oppeby supermarket och Willys.

- Jag är också glad över Gospelkvällen i Hjortensbergskyrkan och kollekten på över 14 000 kronor. Stor glädje och en fullsatt givmild kyrka. Ett annat fint initiativ var Svenska kyrkans weekend med olika program och gudstjänster för Världens Barn.

I Nyköpings kommun samlades totalt in över 200 000 kronor, med de pengar som sänts in via SMS, från företag, Sörmlands sparbank med mera, säger en påtagligt glad samordnare.

- I genomsnitt gav vi i Nyköping 3,80 kronor/person. En rejäl ökning mot förra årets 3,20, säger Lena Delaplane, men vi ligger långt efter Gnesta med cirka 12 kronor/person...

Lena Delaplane önskan inför nästa år är att unga människor engagerade sig i Världens Barn-insamlingen, en uppgift som ger en större förståelse för att hjälpa sin nästa.

- Behoven är enorma i vår arma värld och många, många barn lider, är sjuka, svälter, har mist sina föräldrar och får inte gå i skola, avslutar eldsjälen Lena Delaplane.

Publicerat den 10 oktober