Jorden runt firas Världsböndagen den 5 mars

Från solens uppgång till dess nedgång firas gudstjänst runt hela jorden första fredagen i mars. En syskonskara som omringar hela vår jord i förbön för fred och kristen enhet.

Böner beds på mer än 100 språk, med början i gryningen i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Sverige har vi varit med sedan 1931 och detta annorlunda år sker allt digitalt.

Bygg på en stadig grund är årets tema och inspirerat av Matt 7:24-27 och handlar om att leva vist.

Här kan du läsa mer om hur Värdsböndagen >>>

Kvinnor i Vanuatu som är en övärld i Söderhavet har förberett programmet för årets världsböndag. Där är människorna hårt drabbade av naturkatastrofer, så temat är högst relevant för dem.

Under Världsböndagen samlas kollekt in. Kollekten sätts in på PlusGiro-konto 40 47 22-1 eller skickas med Swish till nummer 123 667 86 50. Kollekten går till utbildningsstipendier och -projekt för kvinnor i utvecklingsländer i samarbete med svenska samfund, stift och biståndsorganisationer. 2020 fördelade Böndagskommittén 210 000 kronor i stipendier till 60 kvinnor i 15 länder.

På grund av pandemin sänder Världsböndagskommittén en digital gudstjänst den 5:e mars >>>

Världsböndagen uppmärksammas också i Svenska kyrkan i Nyköpings digitala andakter den 5:e mars >>>

FAKTA
Världsböndagen är en världsvid ekumenisk kvinnorörelse. Värdet av denna dag är bönen, gemenskapen och solidaritetstanken. I många länder är det stort att kvinnor får denna möjlighet att forma gudstjänsten och få en plats i kyrkan och samhället. Det är ett fint och viktigt tillfälle att mötas i bön och gemenskap.

2020 firades Världsböndagen på 79 språk i 100 länder och samlade ca 1,5 miljoner gudstjänstbesökare. I Sverige hölls böndagssamlingar på hundratals platser från Luleå och i norr till Lund i söder.

Publicerat den 22 februari