Lena brinner för sommarhemmet

Hjortensbergskyrkans sommarhem är en liten oas ute vid Lastudden, vackert belägen vid en vik av Östersjön, mellan Nyköping och Oxelösund.
En av eldsjälarna för sommarhemmet i församlingen är Lena Delaplane.
- Ett efterlängtat hem dit jag kan fara för att koppla av och inte ha en massa krav på mig, summerar Lena sin relation till sommarhemmet. Jag tror det är viktigt att vi nutidsmänniskor i västvärlden på nytt lär oss värdet av avkoppling och vila.
- Jag har minnen från min ungdom av den platsen och jag tror det är därför den betyder något speciellt för mig. Det är en rofylld plats just för vila, meditation och avkoppling. Att sitta på bryggan och titta ut över vattnet är en underbar känsla.

Förra året fick Lena Delaplane följa en svanfamilj med sju ungar. Andra sjöfåglar finns också runt om i vassen vid sommarhemmet.

Hon konstaterar med eftertryck att sommarhemmet är värt att vårda och att det inte finns så många sådana platser kvar idag.

Upptakten för säsongen är valborgsmässoafton med brasan.
- Då möter vi våren på nytt med förnyelsen i naturen och även en ny "renhet" i oss själva, filosoferar Lena.
- De traditionella vårsångerna sjungs och det hålls vårtal och naturligtvis finns fika, korv och bröd. Alla är välkomna!

Sommarens program håller på att utformas med bl a soppluncher, RPG, Bibelstudier med mera och öppet hus under några veckor. Det publiceras inom kort.
Lena Delaplane konstaterar till sist att det finns fler entusiaster i församlingen som troget arbetar på att förbättra och underhålla sommarhemmet.

Publicerat den 21 april