På förskolan Klippan gäller kläder efter väder

Precis vid sidan om Hjortensbergskyrkan ligger förskolan Klippan på en egen liten bergsknalle. Där är det liv och rörelse både ute och inne från måndag till fredag.

Kläder efter väder är det som gäller eftersom barnen alltid är ute en rejäl stund på förmiddagen på gården, i skogen eller i pulkabacken.
- Är det full snöstorm och -10 grader får de allra minsta stanna inne, men vi andra går ut, säger Kerstin Holm, förskolechef på Klippan. Att få tampas lite med vädrets makter brukar vara en spännande upplevelse.
På sommarhalvåret är man också ute på eftermiddagen.

Barnen på förskolan är 1- 6 år och därmed är behov och intresse ganska varierat.
- Engagemanget är oftast helhjärtat i våra samlingar och grupper och det är mycket glada miner. Uppskattat är den fria leken och det egna skapandet.
- Hemlagad mat bjuds det på varje dag från en varierad meny, framhåller Kerstin Holm. Att vi lagar vår mat från grunden betyder mycket för aptiten, inte minst för sinnen som doft, smak och synintryck. Barnen ger komplimanger för den goda maten till kocken för dagen och vi tycker det är härligt att få så god respons.

Förskolan Klippan drivs på "kristen grund" vilket innebär att man på ett naturligt sätt, i vardagen, vill förmedla kristen tro och värdegrund genom förhållningssätt och bemötande.
- Samlingen klockan 9 avslutar vi genom att be en bön tillsammans och en gång i veckan har vi en samling med en bibelberättelse, berättar Kerstin Holm. Vi sjunger också sånger med kristet innehåll och tackar Gud för maten.
- Det är viktigt att föräldrarna är överens inom familjen att det känns rätt för dem att ha sitt barn placerat på en förskola med kristen profil och vi är alltid tydliga med att poängtera detta inför en kommande placering, betonar hon.

Till sist delar Kerstin med sig av ett par fina "klippanminnen" av många.
- En pojke i 4- års åldern som jag hade fått en god relation till, följde en engelsk ligafotbollsmatch via storbildsskärm tillsammans med sin pappa. När de kom tillbaka till Klippan efter helgen berättade pojken glatt vilket lag han hejade på: Jag hejade på "Kerstin United"! (Manchester United)
- En av de yngre flickorna kom gående inne med en dockvagn och samtidigt pratade hon i en bärbar leksakstelefon. Plötsligt kommer två andra barn springande och snubblar omkull på varandra framför vagnen så hon måste stanna upp. Hon berättar hela tiden helt sakligt i telefonen vad som händer: - Ja, vi är ju ute och går en promenad, men nu kom Kalle och Lisa springande och snubblade framför vagnen så det blev lite rörigt här. Så där, nu kommer jag förbi. Ja, då ses vi i affären sen. Hej då!

Kort om förskolan Klippan 
Verksamheten sker på kristen grund.
Lek och lekfull inlärning är viktigt.
Uteaktiviteter varje dag, året runt.
Maten lagas på förskolan.

Publicerat den 7 december