Sommarpastorn gillar Gud, människor och glass

Årets sommarpastor i Hjortensbegskyrkan heter David Wedegård, 30 år.

Hur "glassigt" det blir att vara sommarpastor i Hjortensbergskyrkan får väl visa sig, men på bilden är det i alla fall glass i stora lass för både årets sommarpastor David Wedegård, till vänster, och församlingens tidigare sommarpastor Johnny Brorsson, som nu är färdig pastor.

Varför valde du att utbilda dig till pastor?
- Det hela började med att jag läste ett år på en bibelskola och insåg att jag ville läsa mer. Allt eftersom så började också tankarna gro på att jobba i en församling. Kärleken till församlingen och till människorna som är där gjorde att jag inte kunde sluta tänka på att läsa mer teologi och utbilda mig till pastor. Jag tror också att Gud på något sätt vill att jag jobbar i en församling.
- Man lär sig en hel del på skolan när man studerar till pastor, men det är i en församling som lärandet blir som allra rikast då vi får integrera allt vi lärt oss, säger David Wedegård, som till hösten börjar sitt femte och sista år på Teologiska Högskolan i Stockholm.

Vad är det som lockar dig i uppgiften som sommarpastor?
- Det är ett privilegium att få jobba som sommarpastor! Jag har tidigare varit sommarpastor i både Degerfors och Tranås vilket har varit mycket lärorikt och roligt.
Att få sitta ner och samtala med människor om allt mellan himmel och jord, att förbereda och fira gudstjänst med en församling är bland det bästa jag vet. Gud tar ingen semester på sommaren utan vill ständigt att vi ska finna glädje och vila hos honom. Jag längtar efter att få komma och lära känna både församlingen och Nyköping.

Du har en stor kärlek till musiken. Hur kommer den kärleken att komma till uttryck i sommar?
- Jag vet ett tillfälle då jag kommer att leda sången, men i övrigt så har jag förstått att det finns många musikaliska begåvningar i församlingen. Huvudsaken är inte att en pastor gör allt, utan att vi hjälps åt för att saker och ting skall falla på plats.
- På senare år har min roll kommit att fokusera mer på andra områden än musiken, men utan musik hade mitt liv varit fattigt. Nu för tiden blir det mest min telefon som spelar och jag som lyssnar, avslutar David med ett leende.

Första tillfället att möta och lyssna på David Wedegård är på gudstjänsten den 6 juli klockan 10.00.

Publicerat den 17 juni