Tänd ett ljus

I KONTAKT, Hjortensbergskyrkans tidning, uppmanar församlingens pastor Lisbeth Stigemyr i sin reflektion oss att tända ljus. Här nedan återges texten något förkortad.

"... Många av oss känner denna höst att mörkret breder ut sig i vår värld. Så många människor på flykt var länge sedan världen upplevde. Nu ser vi det inte bara på bildskärmar av olika slag, utan möter också människor som varit med om fasansfulla erfarenheter. Till detta möter vi Europas fattigaste som tigger på våra kalla trottoarer, men också enskilda personer och hela familjer som slås sönder av droger och/eller psykisk ohälsa. Ganska många känner av en ökad press i sitt arbetsliv och frågorna växer hur vi agerar bäst.

Det är lätt att bli handlingsförlamad och stänga till om sig själv och sitt eget. Men nu är tiden att låta ljusen lysa.

Ett leende, ett uppmuntrande ord, ett dukat bord. Allt sådant har betydelse! Både för dem vi lever närmast och för människor vi inte lärt känna ännu. Vi kan ingjuta mod i de som står oss nära. Vi kan få nya vänner och vara med och skapa ny framtid för dem.

I julens tid får vi vara med och välkomna Gud som kommer som ett värnlöst barn när det är som mörkast. Ett barn som inte får plats i härberget och som tvingas på flykt hotad till livet. Det säger något mycket viktigt om Gud. Vi tror på en Gud som inte stänger om sig i himlens vackra värld utan som öppnar sig själv och delar liv och öde med alla oss i mörker av olika slag. En Gud som älskar denna jord och varje människa. I Jesus ser vi Guds ansikte som ett ljus fyllt av nåd och sanning.

Advent och jul är mer än stearin är det budskap vi får förmedla som kyrka. Så kan alla tända ljus få påminna oss om Jesus som talar om sig själv som världens ljus. Ängelns första hälsning till trötta och frusna arbetande herdar i julens evangelium är: Var inte rädda. Den hälsningen från Gud får vi ta emot och värmas av inte bara i juletid..."

Hela Lisbeth Stigemyrs text i KONTAKT nummer 4 kan du läsa genom att klicka här >>>

Publicerat den 6 december