Välkommen till valborgsmässofirande vid sommarhemmet

Hjortensbergskyrkans sommarhem är en oas ute vid Lastudden, vackert belägen vid en vik av Östersjön, mellan Nyköping och Oxelösund.

Säsongens upptakt är valborgsmässoafton med en rejäl brasa som inramas av ett vårtal, som i år hålls av Emma Fahlstedt, de traditionella vårsångerna sjungs och naturligtvis finns fika, korv och bröd.

Emma är Nyköpingsbo sedan sex år och ser fram mot att få ge familjens tre barn möjligheten att fira valborg på sommarhemmet.
- Det känns som en bra fortsättning på de storslagna valborgsfiranden jag själv upplevde som barn mitt i den gamla stadsparken i Sala.

På frågan vad hon tycker att ett tal vid brasan bara måste innehålla kommer svaret direkt.
- Eftersom våren är min allra bästa årstid, just för att det känns som om hela året ligger framför, måste mitt vårtal innehålla något om framtiden. Och gärna också någon reflektion om ljuset. Jag erkänner villigt att jag avskyr vinter och är själaglad för att det äntligen är ljust både mornar och kvällar när jag cyklar till och från tåget.

Två vårsånger som får Emma Fahlstedts vårkänslor att vakna till liv är dels "Under rönn och syren", men än mer sången "I furuskogen", som var en tradition under de åren hon sjöng i kammarkör.
- Det riktigt känns som om man står där bredvid en porlande vårflod mitt i en lummig skog när man sjunger den.

- Jag ser fram emot att få fira valborg vid sommarhemmet, som är en härlig plats att fira in våren på. Hoppas att många vill vara med och fira med mig!

Valborgsmässofirandet börjar med att serveringen öppnar klockan 19.30. Brasan tänds 20.30.

Publicerat den 19 mars