- Nyheter http://www.hjortensbergskyrkan.se Nyheter från sv-se © 1995 - 2021 () () Sun, 09 May 2021 13:41:00 +0200 Sun, 09 May 2021 13:41:00 +0200 http://www.rssboard.org/rss-specification 1 - Nyheter http://www.hjortensbergskyrkan.se Nyheter från <![CDATA[Nödhjälp till Indien genom Hjortensbergskyrkan hjälper]]> Sun, 09 May 2021 13:41:00 +0200

Den senaste tiden har olika nyhetsmedia rapporterat om den extremt svåra situationen i Indien, där många dör i covid 19 och sjukvårdsresurserna inte alls räcker till.
Hindustani Covenant Church/HCC, som Equmeniakyrkan har ett långvarigt samarbete med, har drabbats mycket svårt. Flera pastorer och många församlingsmedlemmar har dött.
Många är fattiga och står utan hjälp när familjeförsörjare dör. Kyrkan har två sjukhus som nu har ställt om till vård av enbart covid sjuka.
Hjortensbergskyrkan Hjälper har skickat 30.000 kronor genom Equmeniakyrkan till akut nödhjälp till HCC.
- Det är en fruktansvärd situation i Indien nu, säger Gerard Willemsen, chef för den internationella enheten i Equmeniakyrkan.
- Equmeniakyrkan skickar 100.000 kronor till en fond att använda för att hjälpa de drabbade familjerna och lika mycket till sjukhuset i Nannaj. Detta sjukhus har blivit utsett av myndigheterna till covid sjukhus, men som har varken utrustning eller den medicin som krävs. 

Hjortensbergskyrkan Hjälper
Ofta känner vi oss maktlösa när katastrofer inträffar, men vill ändå vara med och att ge stöd och hjälp.
Nu behöver vi hjälpas åt att fylla på så det finns pengar i Hjortensbergskyrkan Hjälper inför kommande snabba hjälpinsatser.
Välkommen att fylla på Hjortensbergskyrkan hjälper genom att swisha en gåva via 123 222 2495 eller via plusgiro 170316-4.

]]>
<![CDATA[Hälsa är i fokus under vårens gudstjänster]]> Thu, 29 Apr 2021 21:37:00 +0200

Bibeln säger mycket om mötet mellan tro och hälsa. Gud är mån om hela människan, både ande, själ och kropp.

Predikningarna under våren och försommaren kommer att fokusera på hälsa och andlighet.

I predikningarna kommer de åtta temata som Världshälsoorganistationen/WHO beskriver inom existentiell hälsa att tas upp.

Utgångspunkten är att existentiell hälsa också påverkar våra andra hälsoaspekter, som tankar, handlingar och känslor.

Genom att träna och stärka vår existentiella hälsa bidrar det till att fördjupa vår tro.

- Jesus är bra för hälsan, konstaterar pastor Pelle Rosdahl med eftertryck!

Predikotemata 25 april Tillit, 2 maj Livskraft, 9 maj Helhet, 16 maj Hopp, 23 maj Andefylld, 30 maj Andrum, 6 juni Förundran, 20 juni Harmoni och 27 juni Livsmening.

]]>
<![CDATA[Hur är din relation till din Bibel?]]> Wed, 17 Mar 2021 13:26:00 +0100

Tröst och styrka
Jag har genom åren haft psalmer och texter i min Bibel som jag återkommit till och sökt tröst och styrka i.
Jag har fått större intresse och en ny känsla för bibelläsning sedan jag kom med i en hemgrupp, där vi just nu läser Apostlagärningarna tillsammans.
Ser också fram emot att få deltaga i BibelspÅRet!
Kerstin Bjurström

Källa till trygghet
Bibeln är, bland många ting, den källa där jag hämtar min trygghet.
Loke Henricson

Att läsa Bibeln får aldrig bli ett tvång
Hela Bibeln syftar fram mot Jesus, min utgångspunkt är till exempel Lukas 24:25-27.
Jag tvingar mig inte att tro allt jag inte förstår, det kommer efterhand.
Försökte följa ett tips av prästen Sahlberg för fyra år sedan att läsa ett stycke varje dag från Gamla Testamentets profeter eller psalmer, ett stycke ur evangelierna och ett stycke av breven i Nya Testamentet. Det går inte alltid, men när jag gör det ger det alltid något i det skede jag är i.
Det får aldrig bli ett tvång eller en ”religiös plikt”.
Håkan Bengter

]]>
<![CDATA[Goda andliga vanor]]> Wed, 17 Mar 2021 12:30:00 +0100

Hjortensbergskyrkan vill fokusera på goda andliga vanor i år. En av dessa bra vanor är att läsa Bibeln regelbundet. Här erbjuds du några praktiska tips för att göra Bibeln till en god vana i ditt liv.
Foto Magnus Aronson

 - En bra vana skall vara enkel, upprepad och ge en god känsla, konstaterar pastor Pelle Rosdahl med eftertryck. Jag vill också lägga in att vanor vi gör tillsammans kraftigt ökar chansen att lyckas!

Det finns enorm kraft i att ta sig an goda vanor tillsammans. Kyrkan har vetat det i alla tider. Kroka arm med andra i kyrkan som också vill göra bibelläsningen till en vana. Det ökar dina chanser, och det är roligt att göra saker tillsammans och lyckas med något ihop.

Pelle Rosdahl vill uppmuntra med ett exempel:
- Om du ska börja springa eller gå på lördagsmorgnar, se då till att göra det tillsammans med någon. Någon som du vet står och väntar på dig vid starten varje gång det är dags. Då är chansen mycket större att du ska välja att komma iväg, istället för att somna om i sängen.

BibelspÅRet har fyra spår
Ett grönt familjespår
Ett blått spår där man läser hela Nya Testamentet på ett år, fem minuter per dag
Ett rött spår där man läser hela Bibeln på två år, tio minuter per dag
Ett svart spår där man läser hela Bibeln på ett år, tjugo minuter per dag

BibelspÅRet använder bibelappen, som är gratis. Där kan man följas åt i läsplanen och kommunicera med varandra. Bibeltexterna kan läsas eller lyssnas till.

Anmäl ditt intresse här >>>

Välkommen att vara med på ett spännande läs-år tillsammans!

]]>
<![CDATA[Det finns en röd tråd i vårens gudstjänster]]> Thu, 25 Feb 2021 18:30:00 +0100

Pelle Rosdahl, pastor och församlingsföreståndare, berättar här helt kort om innehållet i vårens gudstjänster med temat Vardagens Gud, om sunda kristna vanor.

Gudstjänsterna kommer att fokusera på lärjungaskap, det vill säga att vara en Jesu lärjunge här och nu.

- Den röda tråden under vårens gudstjänster kommer att vara sunda kristna vanor. Till exempel om den slitstarka bönen som uthållig vana, säger Pelle Rosdahl.

Han ser till exempel Frälsarkransen som ett av flera bra hjälpmedel för att få till stånd den personliga uthålliga bönen.

- Kransen blir ett koncentrat av ”livets pärlor” som påminner och hjälper mig med sina olika pärlor bland annat om Gud, kärlek, tystnad, det hemliga i mitt liv och att livet i sig är en inbjudan från Gud.

Hjortensbergskyrkans gudstjänster sänds klockan 11.00 på YouTube >>>

]]>
<![CDATA[Jorden runt firas Världsböndagen den 5 mars]]> Mon, 22 Feb 2021 08:30:00 +0100

Från solens uppgång till dess nedgång firas gudstjänst runt hela jorden första fredagen i mars. En syskonskara som omringar hela vår jord i förbön för fred och kristen enhet.

Böner beds på mer än 100 språk, med början i gryningen i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Sverige har vi varit med sedan 1931 och detta annorlunda år sker allt digitalt.

Bygg på en stadig grund är årets tema och inspirerat av Matt 7:24-27 och handlar om att leva vist.

Här kan du läsa mer om hur Värdsböndagen >>>

Kvinnor i Vanuatu som är en övärld i Söderhavet har förberett programmet för årets världsböndag. Där är människorna hårt drabbade av naturkatastrofer, så temat är högst relevant för dem.

Under Världsböndagen samlas kollekt in. Kollekten sätts in på PlusGiro-konto 40 47 22-1 eller skickas med Swish till nummer 123 667 86 50. Kollekten går till utbildningsstipendier och -projekt för kvinnor i utvecklingsländer i samarbete med svenska samfund, stift och biståndsorganisationer. 2020 fördelade Böndagskommittén 210 000 kronor i stipendier till 60 kvinnor i 15 länder.

På grund av pandemin sänder Världsböndagskommittén en digital gudstjänst den 5:e mars >>>

Världsböndagen uppmärksammas också i Svenska kyrkan i Nyköpings digitala andakter den 5:e mars >>>

FAKTA
Världsböndagen är en världsvid ekumenisk kvinnorörelse. Värdet av denna dag är bönen, gemenskapen och solidaritetstanken. I många länder är det stort att kvinnor får denna möjlighet att forma gudstjänsten och få en plats i kyrkan och samhället. Det är ett fint och viktigt tillfälle att mötas i bön och gemenskap.

2020 firades Världsböndagen på 79 språk i 100 länder och samlade ca 1,5 miljoner gudstjänstbesökare. I Sverige hölls böndagssamlingar på hundratals platser från Luleå och i norr till Lund i söder.

]]>
<![CDATA[Niklas Bjernhagen - sjukhuspastor]]> Wed, 20 Jan 2021 18:06:00 +0100

Niklas Bjernhagen är sedan en tid  sjukhuspastor i Sjukhuskyrkan. Här intervjuas han av församlingens pastor Pelle Rosdahl:

Länk till intervjun --->

Sjukhuskyrkan på Nyköpings lasarettet är ekumenisk och öppen vardagar klockan 8-17 samt med beredskap helgdagar klockan 8-17. Man når Sjukhuskyrkan på telefon 0155 - 24 71 10 eller e-post: sjukhuskyrkanNln@regionsormland.se

Sjukhuskyrkan finns i entré 20, plan 1. Där finns Sjukhuskyrkans expedition samt ett ”Stilla rum”. Det finns också ett andaktsrum i entré 5, plan 2, som också är en plats för stillhet och bön. Andaktsrummet står öppet dygnet runt och är till för både patienter, anhöriga, närstående och personal. I gången mellan entré 3 och huvudbyggnaden finns en böneskål. Böneskålen har Sjukhuskyrkan satt upp för dig som vill ha hjälp med förbön, be eller tacka för någon eller något. Skriv det på en lapp och lägg den i skålen. Vi tar emot dina böner och ber för dem.

]]>
<![CDATA[Till jordens yttersta gräns]]> Wed, 30 Dec 2020 08:00:00 +0100

Söndagen den 17 januari är det både missionshögtid med temat Till jordens yttersta gräns och ett zoommöte med temat Mission - hopp för vår tid.

Båda samlingarna sker digitalt. Missionshögtiden klockan 11.00 på YouTube, Hjortensbergskyrkan. Mötet på Zoom sänds klockan 17.00 och länk till sändningen hittar du här.

Vid båda tillfällena talar Karin Åkesson, pastor och missionsinspiratör inom Equmeniakyrkan.

Under förmiddagens missionshögtid blir det insamling till Equmeniakyrkans och Pingsts internationella arbete och sång av Johanna Holm.

-Varje kristen har fått i uppdrag att gå till jordens yttersta gräns, konstaterar Karin Åkesson. För en del är den gränsen utanför den egna tröskeln, medan det för andra innebär att åka till andra sidan jorden.

Karin Åkessons intresse och engagemang för mission började gro då hon som tonåring hörde talas om folk som ännu inte hade nåtts av evangeliet och fick frågan: varför ska en del få höra om Jesus två gånger, medan andra aldrig får höra om Jesus?

Karin Åkesson har bott och arbetat i Turkiet med församlingsplantering och brinner för mission bland turkiska folk, men har bland annat också erfarenhet från Equmenias lärjunga-, missions- och ledarskolor, Apg29.

I den här podden kan du lyssna på Karin Åkesson om bland annat mission och internationella relationer: En podd om internationell mission >>>

På Equmeniakyrkans webbplats finns 60 intressanta personliga berättelser om internationell mission >>>

]]>
<![CDATA[Det blev en god jul i skuggan av coronapandemin]]> Mon, 28 Dec 2020 17:00:00 +0100

Ännu en gång är december tillända med sitt spektrum från kompakt mörker till ljus i alla dess former. Så och julen med traditioner, gemenskap i hem och kyrka och . . .

Nej så blev det ju inte år 2020. Julfirande blev det, men definitivt inte som det brukar vara. Lukas Ingemarsson, Johanna Holm och Thord Siljefelt berättar i denna miniintervju hur deras jul blev i skuggan av coronapandemin.

- I år firade vi julafton själva hemma med närmaste familjen, berättar Lukas Ingemarsson, men under jullunchen sågs vi hela tjocka släkten över Zoom, vilket var väldigt roligt och det fungerade förvånansvärt bra!

- Efter traditionsenligt tittande på Kalle Anka läste vi julevangeliet och bad tillsammans. Det blev en mysig julafton trots allt!

Johanna Holm har delat upp julfirandet med familjen i flera tillfällen för att få till mindre sammanhang.

- Jag har också tagit del av olika gudstjänster och julkonserter via nätet.

En annorlunda och mycket trevlig del av årets julfirande berättar hon, var att få åka runt i Nyköping och överraska och sjunga julsånger coronasäkrat.

Thord Siljefelt konstaterar att det i vanliga fall är mycket förberedelse inför julen.

- I år förenklade vi mycket, utan att göra avkall på det väsentliga.En viktig jultradition för Thord är att se på TV när Finland inviger julfirandet 11.00 från Åbo, på julafton. I år fanns det gott om tid för detta. Det var positivt!

- Jag har också fått tid att lyssna på julmusik från olika länder på internetradion. Han saknar förstås närheten av barnen och barnbarnen.- Men tekniken finns att hålla kontakt ändå. Vi träffas nästa år!

Intervju Albin Andreasson

]]>
<![CDATA[”Ordinationen är en startpunkt för andra halvlek i mitt uppdrag som pastor”]]> Tue, 01 Dec 2020 20:51:00 +0100

Ordinationsgudstjänsten för Region Mitt och Region Svealand hade samordnats till Olivehällskyrkan i Strängnäs. Pelle Rosdahl, ny pastor och församlingsföreståndare i Hjortensbergskyrkan, var en av ordinanderna.

Under söndagens ordinationsgudstjänst den 20 oktober vid Equmeniakyrkans digitala kyrkokonferens välkomnades 24 pastorer och fyra diakoner runt om i landet genom ordination och mottagande från andra samfund.

Läs mer om ordinationsgudstjänsten och vad Pelle Rosdahl tänker om sin "andra halvlek" och ta del av några fler foton från ordinationen >>>

]]>
<![CDATA[Gud ställer om och blir människa]]> Fri, 27 Nov 2020 17:31:00 +0100

I år blir advent och julen annorlunda, men julens budskap är detsamma även i år. Julen handlar om att inget blir som förväntat, allt blir annorlunda, för Gud ställer om och blir människa.

- Advent och jul blir givetvis annorlunda i år när vi inte kan mötas i Hjortensbergskyrkan, men budskapet och sångerna går att lyssna till via YouTube, berättar Andreas Holm, pastor i Hjortensbergskyrkan.

- Från Hjortensbergskyrkan sänds gudstjänster varje söndag klockan 11.00 med olika adventsteman och många av de kända och älskade advents- och julsångerna kommer att sjungas. På julafton blir det en stämningsfull julnattsgudstjänst klockan 23.00.

Här finns information om decembers gudstjänster och andakt  >>>

Andreas dristar sig också att ge några tips om hur man själv kan bidra till känslan av adventsgudstjänst framför TV:n eller paddan.

- Här får väl den egna fantasin flöda, men tänd gärna ordentligt med levande ljus och se till att det finns en doft av något du själv förknippar med advent. Och sjung med i psalmerna!

Han konstaterar att budskapet om att inget blir som förväntat när Jesus kommer till oss är högaktuellt också när vi sitter hemma och en del kanske extra ensamma det här året.

- Jag tänker att Gud möter oss där vi finns om vi låter våra hjärtan vara öppna, säger Andreas. Det fångas fint av Carl Boberg i tredje versen i adventspsalmen nummer 109 "Det susar genom livets strid":

Han kommer med ett sällsamt bud


från kärlekens och nådens Gud


att bringa till de sina.


Så öppna hjärtats tempelhus


och låt hans rika, fulla ljus


därinne klart får skina.


Då blir Guds under sett och känt -


det är advent, det är advent!

Intervjun avslutar Andreas Holm med en hälsning till oss alla: Immanuel - Gud med oss!

Albin Andreasson

]]>
<![CDATA[Pelle Rosdahl är Hjortensbergskyrkans nya föreståndare och pastor]]> Mon, 31 Aug 2020 09:47:00 +0200

Pelle Rosdahl installerades i gudstjänsten den 6:e september. Gudstjänsten finns på ta del av på YouTube >>>.

- Jag ser mig själv som en optimistisk 46-årig extrovert långlöpande före detta trädgårdsmästare.

Pelle Rosdahl vill som församlingsföreståndare vara både ledare och en teammänniska. Han tycker givetvis om att skapa och se team växa och blomma, som denna före detta trädgårdsmästare han är.

Efter ett starkt personligt möte med Gud när Pelle var 19 år växte kallelsen och känslan av att han vill arbeta som pastor. Han fick också möjligheten att läsa teologi.

Sin teologi sammanfattar Pelle Rosdahl så här: Kristus i centrum, Bibeln som grund, kärleken som drivkraft och missionsuppdraget som utmaning.

- Jag brinner för gudstjänsten som samlingsplats. Den är unik och bär mycket av en församlings identitet, konstaterar Pelle med eftertryck, men på grund av Corona pandemin är ju inget som vanligt just nu.

Pelle Rosdahl tror att hemgruppen tillsammans med gudstjänsten är avgörande för det kristna livet och för en församling som vill växa, samtidigt som den fördjupas.

- Jag har lärt mig att människor är viktigast, men att organisation och struktur är ryggraden i en växande församling.

Han tror på en kyrka som är öppen och utvecklar goda kontaktytor med samhället. Kallelsen till evangelisation och socialt arbete har följt honom i hela hans vuxna liv.

Pelle kommer närmast från Ulriksbergskyrkan i Växjö där han som pastor och verksamhetsledare ansvarade för visionsarbete och att utveckla strukturer för alla verksamheter, inklusive det sociala arbetet. I tjänsten ingick också att vara en del av församlingsledningen, predikoteamet och att leda personal.

Pelle har en bred ekumenisk erfarenhet som pastor inom EFK, Equmeniakyrkan och Pingströrelsen.

Lyssna gärna på podden Trust, där intervjuas Pelle Rosdahl av ungdomarna Alfred Lundqvist och Gabriel Göransson: Klicka här >>> eller här >>>

Text och foto Albin Andreasson

]]>
<![CDATA[Pastorn som älskar växande människor och blommande pelargoner]]> Tue, 24 Mar 2020 20:43:00 +0100

Efter närmare nio år som pastor och församlingsföreståndare i Hjortensbergskyrkan slutar Lisbeth Stigemyr vid månadsskiftet mars/april och blir pensionär.

Bildtext Föga anade pastor Lisbeth Stigemyr att hennes två sista gudstjänster i församlingen skulle hållas utan en enda besökare fysiskt på plats, men väl bänkade framför Tv:n när gudstjänsterna började direktsändes via internet på grund av coronaviruset.

Pastor Lisbeth Stigemyr känner stor tacksamhet över att ha fått vara en del i dessa innehållsrika år i församlingen.

-Vi har fått se många nya människor komma. Minst en tredjedel av de som nu aktivt deltar i Hjortensbergskyrkan har inte längre historia än vad jag har.

Hon gläds över mycket! Äventyret för barnen har blomstrat. Ungdomsarbetet har vuxit både i antal och djup och är nu en grupp som vill vara med och bygga församling. Alphaarbetet är ett viktigt redskap för att se vuxna människor komma till tro. Engagemanget och de handfasta praktiska insatser som så många visade när flyktingströmmen var som störst. Församlingens hemgrupper ligger henne varmt om hjärtat och har nästan fördubblats den senaste tiden. Detta är några axplock ur Lisbeth Stigemyrs innehållsrika minneskorg.

-Tacksam för det goda team av anställda som jag fått vara en del av och arbetsleda. De kommer jag sakna, konstaterar hon med eftertryck. Det som sker är inte min förtjänst utan Guds nåd och mångas arbete. Jag har försökt att stödja och uppmuntra och ibland förmana. Tacksam också för att så många i församlingen är med och bär allt i bön.

-Att som föreståndare fått se hur församlingen håller samman i en växande gemenskap med tydligt fokus på att vi tillsammans med nya människor ska utvecklas som lärjungar till Jesus, har gett mig stor arbetsglädje.

-Genom den kraft Gud har gett har jag fått vara med och lotsa och finna former som ger utrymme för olika sätt att uttrycka tro och andlighet.

Jag ser det som Hjortensbergskyrkans kallelse och utmaning att bevara bredden och samtidigt hålla ihop och inte tappa fokus. Det är omkring Jesus vi samlas och han som för oss samman.

STORA FÖRÄNDRINGAR har ägt rum både i närsamhället och internationellt under Lisbeth Stigemyrs år i församlingen.

Gemenskapsformer skapades snabbt för att möta behovet 2015 när den stora gruppen av flyktingar kom till Sverige. Många i församlingen engagerade sig i detta och teologiskt aktualiserades viktiga sanningar. Vår djupaste identitet är i Kristus, inte som svenskar eller annan nationalitet.

-Idag har församlingen flera medlemmar födda i andra länder och vad det kan komma att betyda för församlingen framöver måste vi vara öppna för, menar Lisbeth Stigemyr.

Missionsengagemanget i församlingen har växt de senaste åren. Kontakterna i Indien kan komma att leda till nya utmaningar för oss som församling.

-Jag tror att mycket ligger och väntar på församlingen när det gäller att vara en helande och upprättande miljö. Att vara det tror jag är en av Hjortensbergskyrkans specifika kallelser. En del steg är redan tagna. Bön och samtal är viktiga liksom att erbjuda gemenskap. Några har börjat förbereda för att möta människor som håller på att förlora sitt arbete, men på sikt kanske det finns medlemmar som vill starta socialt företagande och andra praktiska insatser kan växa fram. 

-Just nu när coronaviruset sprids och vi inte kan samlas som tidigare är det gott att se hur församlingsmedlemmar är med och tar olika initiativ.

Föga anade Lisbeth Stigemyr att hennes två sista gudstjänster som anställd pastor i församlingen skulle hållas utan en enda gudsbesökare fysiskt på plats, men väl bänkade framför Tv:n när gudstjänsterna direktsändes via internet. Ta gärna del av gudstjänster och andakter genom att klicka här >>>

NÅGOT RIKTIGT ”stolpskott” att bjuda på har hon inte på lager, men väl en antydan till ”ödmjukhet”.

-Jag är en person som har lätt att leva i nuet och lyckas ofta glömma det som inte var så bra. Andra får väl påminna mig så jag bevarar min ”ödmjukhet”, konstaterar Lisbeth Stigemyr leende.

-Även jag behöver lära av mina misstag. Stundtals är jag för otålig och kanske också lite för rakt på, men min grundhållning är att det är de goda minnena vi ska spara på.

FRÅN LÄGENHETEN och dess ljuva blommande balkong i Brandkärr, med utsikt mot Hjortensbergskyrkan, önskar hon för egen del att fortsatt få leva öppen för vad Gud vill med de kontakter hon har och kan få här i Brandkärr. Korset är rest för alla som bor här.

-Jag har också stora förväntningar på vad Gud fortsatt ska göra i och genom Hjortensbergskyrkan, som en kyrka för hela livet där människor i olika åldrar finner en levande relation med Jesus Kristus och gemenskap med varandra. Där både kyrkan som hus och församlingen sätts ännu mer i stånd och får växa. Byggas ut och växa med många fler nya människor.

Lisbeth Stigemyr ser med förväntan fram emot att Pelle Rosdahl ska komma som ny pastor och församlingsföreståndare efter sommaren. Hon avslutar intervjun med ord från vår systerkyrka i Indien:Tillsammans kan vi förändra världen - en människa, en möjlighet åt gången.

Intervju och foto Albin Andreasson

KORT OM LISBETH STIGEMYR

•    Vid 22 års ålder vikarierade hon som pastor ett halvår. Därefter kände hon sig redo att söka till pastorsutbildning.

•    Till sommaren blir det 42 år sedan hon ordinerades som pastor under Missionsförbundets 100-årskonferens 1978.

•    Som pensionär ser hon fram emot att få mer tid till att vara ute i naturen, odla sina blommor, samtala med nyfikna människor om Jesus, läsa, be, ta itu med många papper och saker i sitt hem, fotografera och besöka församlingar och predika någon gång ibland.

•    Hon vill fortsätta vara delaktig i Hjortensbergskyrkans liv, närmast med hemgrupperna och krisgruppen.

•    För Lisbeth är det omöjligt att välja någon favorit bland sina älskade krukväxter. Just nu odlar hon många olika sorters pelargoner. Hon gillar mångfalden av växter, både bokstavligen i sitt hem och olika människor i församlingen.

]]>
<![CDATA[Hjortensbergskyrkan vill vara församling i en ny tid]]> Fri, 20 Mar 2020 19:00:00 +0100 Hjortensbergskyrkan vill agera ansvarsfullt utifrån de råd och uppmaningar som ges av Folkhälsomyndigheten. Det innebär att vi nu till stor del behöver vara kyrka och församling på delvis nya sätt.

Församlingsstyrelsen har beslutat om riktlinjer för gudstjänster och aktiviteter framåt: Flera av församlingens samlingar och aktiviteter är redan sedan tidigare inställda. För samtliga gäller förutom Folkhälsomyndighetens riktlinjer om riskgrupper, att de med sjukdomssymtom bör stanna hemma. Vi hälsar inte i hand när vi möts och vi är mycket noga med hygienen i alla sammanhang.

Från och med 22 mars firaer församlingen gudstjänster utan deltagare i bänkarna för att inte riskera att bidra till ökad smittspridning, inte minst hos äldre och människor i riskgrupp för att bli sjuka.

Församlingen kommer att livesända via den Youtube kanal som nu har startats. Du hittar den genom att gå in på www.youtube.com och där söka på Hjortensbergskyrkan i sökfältet. Där kommer även predikan att finnas tillgänglig i efterhand.

Det arbetas också med att även ta fram ett alternativt program för barnen som ersätter Äventyret här i kyrkan. Tanken är att de internetsända gudstjänsterna inleds på ett sätt som passar alla åldrar, även barnen.

Dagliga andakter kommer att livesändas via församlingens Facebook sida tisdag – fredag klockan 12.00. Dessa andakter kommer även i efterhand att finnas tillgängliga på församlingens Youtube kanal och på hjortensbergskyrkan på Facebook

Open Doors Vi fortsätter låta ungdomarna mötas för att känna stöd, samhörighet, få uppmuntran och trygghet i en även för dem orolig och utmanande tid.

Barngrupperna I grunden följer vi råden för skolor och förskolor och därmed kan vissa grupper utifrån dagsläget fortsätta att mötas om ledarsituationen och hälsan bland barnen tillåter det. Självklart ska inte föräldrar som vill hålla sina barn hemma tveka att göra det. Men samtidigt vill vi ge barnen en så normal tillvara som möjligt just nu. Vi utvecklar även nya sätt för att stötta barn och familjer via sociala medier. Kontakta ansvarig ledare eller barnledare Johanna Börefelt om vad som just nu gäller.

Andligt stöd Hjortensbergskyrkan har ett ansvar för att peka på tröst, trygghet och framtidstro. Tveka inte att kontakta församlingen om du har behov av samtal eller förbön.

Hemgrupper Vi tror att det i denna tid är mycket viktigt att ha människor nära sig som man kan fortsätta träffa, be och samtala med. Vi överlåter i nuläget åt varje grupp och enskilda personer att avgöra om det är lämpligt att fortsätta träffas.

Praktisk hjälp till medlemmar Flera medlemmar är isolerade och i karantän. Behov kan variera, från t.ex. att gå och handla och få hem varor eller annat när man måste begränsa de sociala kontakterna. Några av våra medlemmar och scouterna kan därför erbjuda hjälp med detta. Är du i behov av denna typ av enklare hjälp? Du kan i så fall ringa till: Tina Eneling 070-582 98 66, Andreas Eneling 073-917 91 91, Andreas Latif 076-751 48 33, Erland Strandås 070-667 34 88.

Samtidigt som vi förtröstar på Guds omsorg behöver också vi ta vårt ansvar för att inte bidra till smittspridning. Detta vill vi göra genom att följa Folkhälsomyndighetens råd för hur man skyddar sig själv och andra mot smitta.

Även om du inte själv befinner dig i riskzonen så är det viktigt att påminnas om Jesu ord att ”allt vad du gjort för en av dessa mina minsta, det har du gjort mot mig” (Matt 25).

Denna text är en förkortad version av information till Hjortensbergskyrkans medlemmar

]]>
<![CDATA[Välbesökt och innehållsrikt årsmöte]]> Wed, 04 Mar 2020 20:05:00 +0100

I verksamhetsberättelsen till Hjortensbergskyrkans välbesökta årsmöte den 29 februari skriver församlingens föreståndare Lisbeth Stigemyr bland annat om att Hjortensbergskyrkan är en församling för alla åldrar och hela livet och som ofta får välkomna nya människor.

Styrelsen har under 2019 behandlat en mängd ärenden, bland annat rekrytering av ny församlingsföreståndare, då Lisbeth Stigemyr går i pension 31 mars. Ny församlingsföreståndare blir Pelle Rosdahl, som börjar sin tjänst i augusti.

Barn- och ungdomsarbetet är omfattande och utgör en viktig del av församlingens verksamhet, vilket bland annat framgår av denna webbplats.

Lennart Nylander omvaldes som ordförande i församlingsstyrelsen. Därtill valdes frivilliga till en mängd funktioner i allt från besöks- och hemgrupper, musikteam till service och underhållsarbeten.

Närmare 2,3 miljoner kronor har samlats in under 2019.

Församlingen är en ekumenisk församling och ansluten till Equmeniakyrkan och Pingst. Antalet medlemmar är närmare 380 och regelbundet har församlingen kontakt med cirka 640 personer.

Den innehållsrika verksamhetsplanen för 2020 rymmer rejält med ambitioner. Under rubriken Kärleksfull gemenskap är första punkten att värna bredden i församlingens uttryckssätt och en annan att församlingsdagen ska prioriteras som ett viktigt forum för gemenskap och samtal. Under rubriken Utveckla lärjungar till Jesus finns ledorden uppdra, utveckla, uppmuntra och stärka. Under Övrigt utvecklingsarbete återfinns bland annat beskedet att utredningen om ny värme och ventilation ska slutföras.

]]>
<![CDATA[Julmusikal: Julkrubbans hemlighet]]> Sat, 30 Nov 2019 09:18:00 +0100

Att anordna en julmusikal har blivit en årlig tradition i Hjortensbergskyrkan sedan flera år tillbaka. De två senaste åren har vi framfört musikalen “Drömmen om Jul” i två olika uppsättningar, och i år ville vi testa något nytt och valde att skriva ett eget manus, med lite inspiration av våra tidigare uppsättningar. Berättelsen och karaktärerna är i år våra egna, och årets musik är en blandning av klassiska julsånger, favoriter från andra musikaler, samt några modernare julsånger av bland annat Soul Children själva.

Arrangörerna för denna föreställning är Hjortensbergskyrkans Ungdom & Nyköping Soul Children. Hjortensbergskyrkans Ungdom är en förening som bedriver verksamheter för barn och ungdomar, bland annat kören Nyköping Soul Children. Mer info om allt vi i Hjortensbergskyrkans Ungdom gör hittar du under "Ungdom" eller "Barn & familj" här på hemsidan. Nyköping Soul Children är en av många Soul Children-körer i Sverige & världen. Soul Children är en körrörelse som har utvecklats sedan 2001 för 10-16 åringar. Läs mer på www.soulchildren.se.

Eftersom vi tycker att Nyköping Soul Children är så bra, och eftersom de vill vara engagerade i det här projektet så ville vi skriva ett manus där de kunde få vara så involverade som möjligt. Därför har vi också i år försökt ge så många roller som möjligt till medlemmar i kören, bland annat de tre huvudrollerna.

Vi hoppas att just du vill komma och se vår föreställning!

/Matilda Söderström, Regissör
& Lukas Ingemarsson, Projektledare

]]>
<![CDATA[Missionsgudstjänst på YouTube]]> Wed, 13 Nov 2019 15:55:00 +0100

Söndagen den 22 november klockan 11.00 är det
missionsgudstjänst i Hjortensbergskyrkan.

Billy Johansson predikar och ger aktuell missionsinformation. Denna del av gudstjänsten är inspelad på grund av coronarestriktioner.

Gudstjänsten sänds på YouTube, Hjortensbergskyrkan >>>

Under gudstjänsten tas ett andrahandsoffer upp till Doon Bible College/DBC i Dehra Dun. Pengar som kommer att gå till något av de nödvändiga renoveringsprojekten, nu när undervisningen sker online på grund av corona.

Billy Johansson var missionär i Indien under 14 år på 70-och 80-talet, de tre sista åren som rektor på DBC.

Därefter har han arbetat 10 år på PMU med ansvar för Asien och fram till pensionen som ansvarig för Smyrna församlingens mission.

Han är nu ansvarig för Smyrnas mission i Indien och har tät kontakt med DBC samt skolor och församlingar i bland annat Bhatwari i Himalaya och Chutmalpur.

Han ledde en innehållsrik gruppresa till dessa områden
2018. Fyra resenärer deltog från Hjortensbergskyrkan.

Här kan du läsa mer om Hjortensbergskyrkans internationella mission >>>

]]>
<![CDATA[Läs Apostlagärningarna]]> Sat, 31 Aug 2019 08:23:00 +0200 I höst vill vi aktualisera Apostlagärningarna i gudstjänster och andra samlingar samt i egen läsning.

Equmeniakyrkan har Apostlagärningarna som temaår under rubriken: Till jordens yttersta gräns. Här finns en hel del material och inspiration https://equmeniakyrkan.se/till-jordens-yttersta-grans/

Några olika böcker med kommentarer och samtalsfrågor finns att köpa i kyrkan.


Plan för läsning av Apostlagärningarna vecka 35-48 2019 De veckor vi predikar från Apostlagärningarna kommer det vara från någon del av den text som ligger framför i veckan. Predikan utifrån kap 1 och 2 finns redan i predikobanken från 26 maj och 2 juni 2019. http://www.hjortensbergskyrkan.se/predikningar


Vecka 35 (26/8-1/9) Apostlagärningarna kapitel 1-2

Vecka 36 (2-8/9) Apostlagärningarna kapitel 3-4

Vecka 37 (9-15/9) Apostlagärningarna kapitel 5-6

Vecka 38 (16-22/9) Apostlagärningarna kapitel 7-8

Vecka 39 (23-29/9) Apostlagärningarna kapitel 9-10

Vecka 40 (30/9-6/10) Apostlagärningarna kapitel 11-12

Vecka 41 (7-13/10) Apostlagärningarna kapitel 13-14

Vecka 42 (14-20/10) Apostlagärningarna kapitel 15-16

Vecka 43 (21-27/10) Apostlagärningarna kapitel 17-18

Vecka 44 (28/10-3/11) Apostlagärningarna kapitel 19-20

Vecka 45 (4-10/11) Apostlagärningarna kapitel 21-22

Vecka 46 (11-17/11) Apostlagärningarna kapitel 23-24

Vecka 47(18-24/11) Apostlagärningarna kapitel 25-26

Vecka 48 (25/11-1/12) Apostlagärningarna kapitel 27-28

 

]]>
<![CDATA[Julmusikal]]> Sun, 09 Dec 2018 10:20:00 +0100


Idag var det fullsatt till sista plats! (närmare 400 personer i alla åldrar) Pastor Andreas Holm inledde och intervjuade bl.a. några ledare från de olika grupper för barn och ungdomar som finns i Hjortensbergskyrkan. Julmusikalen "Drömmen om jul" framfördes av barn och ungdomar (och några vuxna). Kören Soul Children utgjorde stommen av sångare men i det luciatåg som ingick i musikalen var många yngre barn också med. Tack alla som bidrog till att vi fick ta del av en fantastisk musikal! Efteråt var det adventsfika för alla, Därefter blev det dans kring granen uppe i kyrksalen. Festen avslutades med tomtebesök - med godsaker till alla barn och ungdomar.

]]>
<![CDATA[Konfirmation och dop]]> Tue, 28 Aug 2018 21:00:00 +0200

Det var verkligen fest i Hjortensbergskyrkan denna helg när tio ungdomar konfirmerades! Under lördagen var det fest för konfirmanderna med familjer som avslutades med en offentlig dop- och nattvardsgudstjänst. Och sedan följde söndagens innehållsrika konfirmationsgudstjänst då kyrkan var i det närmaste fullsatt. Här är en bild på konfirmander och ledare. Foto Benny Malmström.

]]>
<![CDATA[Hjortensbergskyrkan antog en ny vision]]> Sun, 20 May 2018 21:49:00 +0200 Efter livliga diskussioner har församlingen nu antagit en ny vision. Visionen hade redan behandlats och diskuterats på ett tidigare församlingsmöte. På församlingsmötet i maj togs beslutet om en ny vision som innehåller vår församlings ekumeniska bakgrund, vårt arbetssätt och vår vilja att utveckla församlingen med Jesus i centrum.

Du hittar visionen under rubriken, Församlingen.

]]>
<![CDATA[Många nya scouter]]> Thu, 02 Nov 2017 10:43:00 +0100

Scoutinvigningen 18 oktober blev mycket lyckad. Vi har senaste tiden fått många nya scouter. Det märktes verkligen när Spårarna (de yngsta 7-9 år) skulle få sina märken. Högtidligt och spännande! När alla grupper och nya ledare hade blivit invigda vidtog traditionellt fika och bildvisning för alla. Bland annat från sommarläger och hajker med barn från andra scoutkårer. Kul att se att vi också är med i en världsvid fredsrörelse med cirka 65 miljoner (!) medlemmar. Tack alla som kom och gjorde det till en fest!

Det har varit en stor tillströmning av scouter senaste tiden vilket vi är jätteglada för. Det blir roligare när man är många och man kan göra mer saker och församlingens kontaktyta ökar.

Därmed behöver vi också fler ledare för detta växande arbete. Om du känner själv att du vill hjälpa till eller har tips på någon passande person får du gärna höra av dig till någon av de anställda i kyrkan eller Erland Strandås.

Ledarna

]]>
<![CDATA[Församlingsdag om öppenhet]]> Tue, 26 Sep 2017 21:44:00 +0200

Över hundra personer i alla åldrar deltog i Hjortensbergskyrkans församlingsdag på Åsa folkhögskola den 23 september. Dagen gick bland annat ut på att lära känna nya vänner i församlingen.

En församling är inte bara till för sin egen skull. Ett samtalstema under dagen var hur kyrkan ska kunna präglas av öppenhet för nya människor, inte minst för personer som flytt från andra länder.
En annan del handlade om att vara ledare. Vad krävs för att bli en god ledare och förebild?
Programmet var anpassat för både barn och vuxna med bland annat lekar ute på gräsmattan. I gudstjänsten före den avslutande korvgrillningen dramatiserade barnen liknelsen
”Den barmhärtige samariten” - i modern tappning.

]]>
<![CDATA[Fullt ös i gudstjänsten]]> Sat, 13 May 2017 19:38:00 +0200

Ja, det var fullt ös i kyrkan när gospel gruppen NGG medverkade i gudstjänsten första söndagen i maj. Gruppen framförde ett varierat program med sånger på både svenska och engelska.

Gruppen har utvecklats mycket de senare åren tack vare god ledning av Mats Järpehag men man har också arbetat men flera duktiga externa ledare. Dessutom har gruppen samarbetat med storheter som Frank Ådahl, Ole Börud, Evelina Gard och Samuel Ljungblahd.

Som vanligt hade kören ett gediget komp bakom sig och spelglädjen var påtaglig i de många svängiga gospelörhängena. Men gruppen har också en fantastisk förmåga att blanda programmet med stillsam lovprisning som tex. i den tonsatta bönen, Vår Fader.

Vi är många som följt NGG (Nyköping Gospel Group) genom åren och vi hoppas på åtskilliga konserter och gudstjänster framöver. Härnäst skall gruppen medverka på Nyköpings Festdagar.

]]>
<![CDATA[Välkommen till en vecka som rymmer hela livet]]> Mon, 10 Apr 2017 18:50:00 +0200

Påsken är kyrkans största helg under kyrkoåret. Vi firar att Jesus har besegrat döden. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten.

Lisbeth Stigemyr, en av Hjortensbergskyrkans pastorer, svarar här på några frågor om denna vändpunkt.
- Om inte människor mött den uppståndne, levande Jesus efter att han brutalt korsfästs till döds och legat flera dagar i en grav hade det inte blivit någon kristen tro och kyrka, konstaterar Lisbeth Stigemyr med eftertryck.
- Jesu död visar att Gud är med oss i det allra svåraste. Vi är aldrig helt övergivna. Kristen tro handlar om att Jesus genom sin död och uppståndelse gör det möjligt för oss att ha gemenskap med Gud nu och även efter döden.

Vad betyder påsken för dig?
- Påsken betyder ett oerhört starkt hopp för mig och att ondskan och döden inte ska få sista ordet. Livet och kärleken ska visa sig starkast, men det är ingen enkel eller ytlig väg vare sig för Gud eller oss.

Det är flera kvällsandakter under början av stilla veckan. Vad önskar du att besökaren ska få med sig från dessa andakter?
- Den starka berättelsen om hur Jesus älskar så att han ger ut sig själv för vår och hela skapelsens skull. Andakterna vill erbjuda stillhet och tid att stanna upp och reflektera över vad Jesus handlande betyder. Musiken kompletterar bibeltexterna.

Vilken bibeltext föreslår du att man själv kan följa under veckan?
- Läs gärna slutkapitlen i något eller flera av evangelierna, till exempel Matteus evangelium kapitel 26-28 eller Lukas evangelium kapitel 22-24.

Någon påskpsalm som du vill lyfta fram?
- Det finns många fina psalmer som lyfter fram påskens budskap, så jag har svårt att välja, säger Lisbeth Stigemyr.
- För tiden fram till påskdagen kan jag välja 137 Den kärlek du till världen bar. På påskdagen ska vi sjunga en nyare sång, 815 i Tillägg till Psalmer och Sånger, Jesus har uppstått, men jag vill också gärna sjunga några verser av psalm 146, den klassiska Vad ljus över griften med orgel och trumpet, även om textens språk är ålderdomligt.

Välkommen att delta i andakter och gudstjänster under stilla veckan och påskhelgen, en vecka som rymmer hela livet! Det lägsta och det största, det mörkaste och det mest hoppfulla, döden och livet. Påskdagens jubel bryter fram mot bakgrund av allt som hänt tidigare. Påskbudskapet blir inte helt om man bara får långfredagens eller påskdagens innehåll. Unna dig själv att ge de djupare frågorna i livet tid och utrymme.

För Jesus första vänner blev påsken då Jesus dog och uppstod helt avgörande, en vändpunkt för deras fortsatta liv. Så har många erfarit påskens budskap sedan dess.

]]>
<![CDATA[Självklart att alla får vara med i scouterna]]> Mon, 20 Mar 2017 07:00:00 +0100

Det finns cirka 30 miljoner scouter i världen varav drygt 70 000 i Sverige och ett rejält gäng av dessa finns i Hjortensbergskyrkan.

- Scouting idag är mer inriktat på upplevelser och samarbete än tidigare, då var det mer kunskap och färdighet som gällde, berättar Erland Strandås, kårchef i Hjortensbergskyrkans scoutkår.

Scoutlagen och scoutbönen har moderniserats, men fortfarande vilar pedagogiken på grundvalar som bland annat "learning by doing" och friluftsliv.
- Att alla får vara med har alltid varit självklart inom scoutrörelsen, betonar Erland med eftertryck.

Scouterna i Hjortensbergskyrkan är både en del av församlingens verksamhet och Equmeniascouts verksamhet i Sverige.
- Vi är glada att ha ett så stort stöd i församlingen, men också att vara delaktiga i den världsomspännande fredsrörelsen som scouterna är, säger Erland Strandås.

-I scoutkåren är vi ett 30-tal barn och åtta ledare. Vi har barn och ledare från församlingen, men också många som har annan bakgrund. Vi är indelade i tre åldersgrupper från 7 till 19 år. Läs mer om Hjortensbergskyrkans scouter >>>

Läs gärna med om scouting >>>

När man blir invigd scout blir man en del av den världsvida scoutrörelsen, men man avger också ett löfte att "efter bästa förmåga" följa scoutlagen. Läs mer >>>
- För oss i scoutkåren är scoutinvigningarna en högtid med lite extra spänning då man i Hjortensbergskyrkan också får märken och sin scouthalsduk som nybörjare. Ett bra tillfälle för oss alla scouter och familjer att mötas.

Scoutkåren var arrangörer för scouttävlingen Tassenatta, som är en 60-årig tradition för scouter från Sörmland att träffas och tävla mot varandra under tidig höst. Tävlingen är numera en spårning dels i dagsljus dels i mörker där man ska ta sig runt en slinga i naturen och lösa problem och praktiska uppgifter.
- Vi hade valt Labro Ängar för själva spåret med stationerna. 70-tal barn deltog och ett 20-tal funktionärer från församlingen hjälpte till. Tack vare dem och det fina vädret blev tillställningen mycket lyckad och uppskattad. Våra scouter vann den yngsta och äldsta klassen.

De bästa bilderna från de senaste årens träffar finns i vårt bildarkiv, härliga bilder på allt från hajker till sommarläger. Titta in i bildarkivet >>>
- Titta gärna på bilderna och få en glimt hur kul vi har, avslutar Erland Strandås.

]]>
<![CDATA[Alphakurs]]> Sat, 25 Feb 2017 20:46:00 +0100

Christina, du gick Alphakurs i Hjortensbergskyrkan förra hösten. Vad var det som gjorde att du anmälde dig till Alphakurs?
Min granne, Maria Forss, berättade för mig om Alpha - en kurs om den kristna tron, dess innebörd och betydelse. Jag har länge varit intresserad av och funderat på frågor om tro, vad den kristna tron betyder för oss idag och även för mig personligen. Det finns många obesvarade frågor som hur livet skapades, finns det liv efter detta, är det någon som lyssnar när/om jag ber, vem är Gud, är kristendomen den ”enda sanna” religionen. Kanske skulle en Alphakurs bidra med både kunskap och gemensamma samtal om mina funderingar. När Maria skulle gå kursen blev det naturligt för mig att anmäla mig. Det kändes bra att gå tillsammans med någon jag kände och som har en förankring i Hjortensbergskyrkan.

Nu har du anmält dig till höstens kurs också. Varför vill du gå en gång till?
Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med på alla träffar. Det var jag medveten om när jag anmälde mig. Nu vill jag gärna ta del av avsnitt som jag missade bl.a. om den Helige Ande, kyrkans roll idag och ”hur kan jag göra det bästa med resten av mitt liv”. Alphakursen var mycket givande, så jag vill gärna få utveckla och fördjupa mig även i de ämnen jag tog del av. Därför har jag anmält mig till en ny kurs.
 
En Alphakväll innehåller både mat, föredrag och samtalsgrupper. Vad tycker du är bäst med Alpha?
Upplägget var mycket bra. Att börja med att äta ”något gott” tillsammans är både trevligt och det ger en möjlighet att lära känna de andra deltagarna på ett naturligt och enkelt sätt. Efter maten passade det bra att lyssna till ett föredrag. Det var olika ämnen varje gång vilket gav olika infallsvinklar och kunskap om den kristna tron, samtidigt som det fanns en ”röd tråd” i hela kursen. Föreläsarna var alla inspirerande, engagerade och kunniga och väckte både intresse och många tankar hos mig. Det kändes så bra! Att efter föredraget sitta i en mindre grupp och prata om dagens ämne och delge varandra våra tankar och erfarenheter var kanske det bästa med hela kursen. Vi hade en god stämning i ”min grupp” med en stor öppenhet. Alla frågor och tankar togs emot på ett bra sätt. Naturligtvis hade vi en tystnadsplikt om det vi tog upp i gruppen.

Vill du rekommendera Alpha till andra? Vem tycker du det passar för i så fall?
Jag rekommenderar varmt alla som har frågor och funderingar om kristen tro, och som vill lära sig mer, att anmäla sig till en Alphakurs. För mig var kursen en spännande resa som gett mig mycket! Jag tror den passar alla som är intresserade oavsett ålder, kön, bakgrund, profession, kyrklig tillhörighet m.m.

]]>
<![CDATA[Vem söker Gud idag]]> Thu, 19 Jan 2017 15:00:00 +0100

Under temat VÅGA TRO inbjuder Hjortensbergskyrkan till samlingar och gudstjänster 11 - 19 mars.

- Att våga tro är att våga närma sig Gud från den plats där du befinner dig, säger Pär Alfredsson, evangelist i Equmeniakyrkan .

Att Pär Alfredsson gillar temat Våga tro av många anledningar är förstås ingen vild gissning.
- Min starka upplevelse är att det idag är lätt att prata om andlighet och tro. Då är det gott att kunna inbjuda till en tro som gör anspråk på att bära oss genom allt, säger han med eftertryck, och en Gud som älskar oss och vill ge oss hopp.

Pär Alfredsson hoppas att alla samlingar skall kännas välkomnande för dig som vill veta mer om kristen tro.
- Att våga tro är att våga närma sig Gud från den plats där du befinner dig!

Vad gör en evangelist när han inte predikar?
- Utöver uppdraget att vara evangelist och kallelsen som den vilar på, är jag brandman sedan 25 år tillbaka, idag som styrkeledare inom Öckerö räddningstjänst. Jag åker motorcykel, är havande med Harley och gillar att vara på havet. Är också pappa till tre goa ungdomar.

Vad förväntar du dig av dagarna i Hjortensbergskyrkan?
- Min bön och längtan är att våra liv och hjärtan skall få beröras av Jesus och att fler får lära känna Honom!  

KORT OM PÄR ALFREDSSON
Bor på Öckerö och gillar IFK Göteborg.
Kom till tro 17 år gammal och sedan dess en spridare av det glada budskapet att Jesus Kristus är Herre.
Evangelist i Equmeniakyrkan och styrkeledare i Öckerö räddningstjänst.
MC-knutte som drömmer om att få åka en egen Harley Davidsson.

]]>
<![CDATA[Halvvägs till himlen med Anders Jansson]]> Sat, 02 Jan 2016 22:19:00 +0100

Hjortensbergskyrkan har närmare 400 medlemmar, alla unika på sitt sätt. Den röda tråden som förenar är att man har en personlig kristen tro och bekänner Jesus Kristus som Herre.

En av Hjortensbergskyrkans medlemmar är Anders Jansson. En man med många strängar på sin "lyra" visar det sig när vi träffar honom halvvägs till himlen under kyrktaket i färd med att byta lampor.

- Jag är uppvuxen i en icke kristen familj där julottan var årets kyrkobesök, men ändå fanns det ganska kristna värderingar, minns Anders. Genom en kompis kom jag med i tonårsgruppen i kyrkan och där möttes Jesus och jag så sakteliga.

Vad betyder din kristna tro för dig en helt vanlig lite kulen vinterdag?
- Förtröstan om ljusare tider, någon att dela livet med, men också vänner.

Att vara kristen är att inte veta utan tro. Vad tänker du om det?
 - Jag är nog ganska barnslig i min tro, så som barn tror på vad föräldrar säger litar jag på vad Gud sagt.

Hur gör du för att din tro på Gud ska växa och fördjupas?
- Jag är med i en av församlingens hemgrupper och den är viktig för mig, konstaterar Anders med eftertryck.

KORT OM ANDERS JANSSON
Veteranbilsägare är Anders sedan 1997 genom köpet av en MGB roadster. Sedan har det tillkommit en Opel Manta A -72 och ett par veteran mopeder.

Som ljudtekniker startade han ett eget företag 1983. Det har sedan utvecklats till vad det är idag, även fast det varit på fritiden hela tiden.

På SSAB började Anders 1985 som instrumentreparatör ett par år innan det blev elektronikverkstan, som han fortfarande är kvar på.

2002 köptes huset där han och sonen Abbe bor.

]]>
<![CDATA[På förskolan Klippan gäller kläder efter väder]]> Mon, 07 Dec 2015 13:58:00 +0100

Precis vid sidan om Hjortensbergskyrkan ligger förskolan Klippan på en egen liten bergsknalle. Där är det liv och rörelse både ute och inne från måndag till fredag.

Kläder efter väder är det som gäller eftersom barnen alltid är ute en rejäl stund på förmiddagen på gården, i skogen eller i pulkabacken.
- Är det full snöstorm och -10 grader får de allra minsta stanna inne, men vi andra går ut, säger Kerstin Holm, förskolechef på Klippan. Att få tampas lite med vädrets makter brukar vara en spännande upplevelse.
På sommarhalvåret är man också ute på eftermiddagen.

Barnen på förskolan är 1- 6 år och därmed är behov och intresse ganska varierat.
- Engagemanget är oftast helhjärtat i våra samlingar och grupper och det är mycket glada miner. Uppskattat är den fria leken och det egna skapandet.
- Hemlagad mat bjuds det på varje dag från en varierad meny, framhåller Kerstin Holm. Att vi lagar vår mat från grunden betyder mycket för aptiten, inte minst för sinnen som doft, smak och synintryck. Barnen ger komplimanger för den goda maten till kocken för dagen och vi tycker det är härligt att få så god respons.

Förskolan Klippan drivs på "kristen grund" vilket innebär att man på ett naturligt sätt, i vardagen, vill förmedla kristen tro och värdegrund genom förhållningssätt och bemötande.
- Samlingen klockan 9 avslutar vi genom att be en bön tillsammans och en gång i veckan har vi en samling med en bibelberättelse, berättar Kerstin Holm. Vi sjunger också sånger med kristet innehåll och tackar Gud för maten.
- Det är viktigt att föräldrarna är överens inom familjen att det känns rätt för dem att ha sitt barn placerat på en förskola med kristen profil och vi är alltid tydliga med att poängtera detta inför en kommande placering, betonar hon.

Till sist delar Kerstin med sig av ett par fina "klippanminnen" av många.
- En pojke i 4- års åldern som jag hade fått en god relation till, följde en engelsk ligafotbollsmatch via storbildsskärm tillsammans med sin pappa. När de kom tillbaka till Klippan efter helgen berättade pojken glatt vilket lag han hejade på: Jag hejade på "Kerstin United"! (Manchester United)
- En av de yngre flickorna kom gående inne med en dockvagn och samtidigt pratade hon i en bärbar leksakstelefon. Plötsligt kommer två andra barn springande och snubblar omkull på varandra framför vagnen så hon måste stanna upp. Hon berättar hela tiden helt sakligt i telefonen vad som händer: - Ja, vi är ju ute och går en promenad, men nu kom Kalle och Lisa springande och snubblade framför vagnen så det blev lite rörigt här. Så där, nu kommer jag förbi. Ja, då ses vi i affären sen. Hej då!

Kort om förskolan Klippan 
Verksamheten sker på kristen grund.
Lek och lekfull inlärning är viktigt.
Uteaktiviteter varje dag, året runt.
Maten lagas på förskolan.

]]>
<![CDATA[Tänd ett ljus]]> Sun, 06 Dec 2015 18:55:00 +0100

I KONTAKT, Hjortensbergskyrkans tidning, uppmanar församlingens pastor Lisbeth Stigemyr i sin reflektion oss att tända ljus. Här nedan återges texten något förkortad.

"... Många av oss känner denna höst att mörkret breder ut sig i vår värld. Så många människor på flykt var länge sedan världen upplevde. Nu ser vi det inte bara på bildskärmar av olika slag, utan möter också människor som varit med om fasansfulla erfarenheter. Till detta möter vi Europas fattigaste som tigger på våra kalla trottoarer, men också enskilda personer och hela familjer som slås sönder av droger och/eller psykisk ohälsa. Ganska många känner av en ökad press i sitt arbetsliv och frågorna växer hur vi agerar bäst.

Det är lätt att bli handlingsförlamad och stänga till om sig själv och sitt eget. Men nu är tiden att låta ljusen lysa.

Ett leende, ett uppmuntrande ord, ett dukat bord. Allt sådant har betydelse! Både för dem vi lever närmast och för människor vi inte lärt känna ännu. Vi kan ingjuta mod i de som står oss nära. Vi kan få nya vänner och vara med och skapa ny framtid för dem.

I julens tid får vi vara med och välkomna Gud som kommer som ett värnlöst barn när det är som mörkast. Ett barn som inte får plats i härberget och som tvingas på flykt hotad till livet. Det säger något mycket viktigt om Gud. Vi tror på en Gud som inte stänger om sig i himlens vackra värld utan som öppnar sig själv och delar liv och öde med alla oss i mörker av olika slag. En Gud som älskar denna jord och varje människa. I Jesus ser vi Guds ansikte som ett ljus fyllt av nåd och sanning.

Advent och jul är mer än stearin är det budskap vi får förmedla som kyrka. Så kan alla tända ljus få påminna oss om Jesus som talar om sig själv som världens ljus. Ängelns första hälsning till trötta och frusna arbetande herdar i julens evangelium är: Var inte rädda. Den hälsningen från Gud får vi ta emot och värmas av inte bara i juletid..."

Hela Lisbeth Stigemyrs text i KONTAKT nummer 4 kan du läsa genom att klicka här >>>

]]>
<![CDATA[En tid för bön 10 – 24 januari]]> Fri, 04 Dec 2015 10:15:00 +0100

I Hjortensbergskyrkan inleds 2016 med några veckor med särskilt fokus på bön.

10 - 15 januari i Hjortensbergskyrkan
Förutom bön i församlingens gudstjänster så är det samlingar med gemensam bön i kyrkan under följande tider:
Söndag klockan 16.00 – 18.00
Tisdag klockan 10.00
Onsdag klockan 10.00 och klockan 19.00
Torsdag klockan 10.00
Fredag klockan 10.00

Ekumeniska böneveckan 18 - 24 januari
Måndag - fredag klockan 19.00 Bön i Korskyrkan. Kvällarna leds av pastorer och präster ifrån olika församlingar i Nyköping.

Söndag klockan 16.00 Föreläsning i S:t Nicolai församlingshem. Stefan Gustavsson. Är Jesus unik? Om kristen tro i en värld av religioner.

Söndag klockan 18.00 Bönegudstjänst i S:t Nicolai kyrka, Stefan Gustavsson med flera.

Bönekalender
Det finns också en bönekalender för tiden 10-24 januari.
Här kan du ta del av bönekalendern >>>

]]>
<![CDATA[Den svenska ljuslågan flämtar i advent]]> Fri, 20 Nov 2015 12:16:00 +0100 När vi 2015 tänder adventsljusstaken är det med en bön för alla de människor som av olika skäl berövas rätten till ett värdigt liv. För många av dessa har vårt land denna höst varit som ett ljus i ett mörkt Europa där många länder stängt gränser och byggt staket. En stor grupp människor har kommit till vårt land efter resor och vandringar som vi knappast kan föreställa oss.

I Sverige har inte alla öppnat famnen men många har gjort det och en ny folkrörelse växer fram där asylsökande, flyktingar, ensamkommande barn och unga tagits emot av människor som delat med sig av tid, pengar och engagemang.

Nu flämtar den svenska ljuslågan, möjligen håller den på att slockna. Sverige ska också stänga till och stänga ute. Våra hårt pressade politiker menar att vi behöver hämta andan.

Vårt perspektiv handlar inte om att minska behoven utan om att utöka resurserna. Vi klarar det och vi har möjligheterna utan att någon enda av oss behöver lida nöd.

Vi har full respekt för de mångas arbetsinsats under de gångna månaderna, en insats som varit långt utöver det vanliga och krävt nya lösningar från dag till dag.

Men de som nu får betala det högsta priset är människor som flyr från krig och terror, människor kanske utan ägodelar och ekonomiska medel. De är människor som du och jag. De hoppas på en framtid, de drömmer om ett liv i säkerhet och de älskar sina närmaste. De får nu vända åter men ingen kan riktigt säga vart de ska ta vägen.

En av adventstidens bibeltexter handlar om en port som ska göras så hög som möjligt och en dörr som ska öppnas. Vi ser något annat nu och vi känner oro för vad som händer med alla dessa människor på flykt i den nordeuropeiska vinterkylan.

Vi ber tillsammans med många denna adventstid med ord ur en av högtidens psalmer:

Advent är mörker och kyla.
Vi tänder ett ljus och ber:
Förbarma dig, Gud över jorden.
All nöd, all förtvivlan du ser

Stockholm den 25 november 2015
Equmeniakyrkans kyrkoledare, ledningsgrupp och regionala kyrkoledare

]]>
<![CDATA[En julkonsert som i ord och ton vill spegla advent och jul]]> Mon, 09 Nov 2015 10:33:00 +0100

Advent och jul berättar om gemenskap och hopp i världens mörker och om att Gud möter oss mitt i livets begränsning.
Adventstiden är också en glad tid i kyrkan, som bland annat tar sig uttryck i julkonserter.

I Hjortensbergskyrkan är det en julkonsert med traditionella advents- och julsånger söndagen den 5:e december klockan 18.00. Medverkande är Hjortensbergskyrkans Vokalensemble, som för konserten är förstärkta med musiker.
Pianist och dirigent är Tony Larsson och organist är Sigvard Karlsson. En liten stråkensemble, träblåsare samt el-bas medverkar också. Anders Bjurström är konferencier och pastor Lisbeth Stigemyr ger en kort appell
- Konserten börjar och avslutas med unison psalmsång, berättar Tony Larsson.

Konserten är gratis, men det blir en insamling till Hjortensbergskyrkan Hjälper.

- En julsång bör spegla varför vi firar advent och jul och skänka en atmosfär till både utförare och lyssnare, sammanfattar Tony Larsson.

I vardagligt tal heter kören Team Tony och utgör ett av teamen i Hjortensbergskyrkans musikverksamhet.
- Teamet har sjungit tillsammans sedan 2011 både i gudstjänster, gett några konsert varje år i vår egen och i några andra kyrkor, berättar Tony Larsson.

]]>
<![CDATA[Mikael gillar Gud och kurviga vägar]]> Thu, 15 Oct 2015 17:08:00 +0200

Hjortensbergskyrkans församling har närmare 400 medlemmar, alla unika på sitt sätt. Det som förenar är att man har en personlig kristen tro och bekänner Jesus Kristus som Herre.

En av medlemmarna är Mikael Ingemarsson, en man med många strängar på sin "lyra". Mikaels föräldrar tog med honom till kyrkan redan som bebis.

- Det har liksom varit självklart för mig redan från början att vara med i en församling. Jag döpte mig när jag var 10 år.

- Jag räknar med Gud varje dag! Min kristna tro är grunden för mitt liv och mina värderingar, konstaterar Mikael med eftertryck. Det hoppas och tror jag påverkar mina dagliga val och beslut på ett positivt sätt.

Han läser något bibelsammanhang varje dag, oftast en bibel-app i sin Ipad för att tron ska få näring att växa och fördjupas.
- I mitt jobb har jag tillsammans med mina kollegor en "morgonandakt" varje dag, då någon delar tankar, bibelord eller liknande. Och så ber vi tillsammans. Det är härligt att kunna börja en arbetsdag på det sättet.

Musikintresset har alltid funnits hos Mikael, men mer i form av att sjunga och spela tillsammans med andra, än att lyssna på musik.
- För mig och många andra, är sången och musiken en väldigt viktig del i gudstjänsten. Vi får lovsjunga Gud tillsammans med sång och instrument.
- Jag leder ett musikteam i Hjortensbergskyrkan, och ser som min uppgift att hjälpa människor att få lovsjunga Gud och att komma nära Honom genom innerliga sånger, stilla hymner och glada låtar.

Kort om Mikael Ingemarsson
- Jag är född i Nyköping och har gått både grundskola och gymnasium här.

Mikael Ingemarsson är utbildad lärare och fick så småningom jobb i hemstaden Nyköping och Sjösa skola, där han jobbade och trivdes i många år. Sedan det gångna läsåret jobbar han på Fokusskolan i Nyköping, som är en skola med kristen värdegrund.

När Mikael fyllde 40 började han att satsa på ett mc-kort.
- Det är en härlig känsla att dra på lite lagom på kurviga vägar och känna allehanda dofter lite mer än i bilsätet.

]]>
<![CDATA[Ta inte biståndspengar]]> Tue, 13 Oct 2015 15:02:00 +0200

12 kristna ledare uppmanar i ett upprop oss att skriva till finansministern Magdalena Andersson för att påverka regeringen att inte ta biståndspengar till att lösa flyktingsituationen, utan använda pengar från andra budgetområden.

Om du delar Lasse Svensson, Equmeniakyrkan och Pelle Hörnmark, Pingst ffs, med flera kristna ledare så kopiera och skicka in texten nedan till finansministern Magdalena Andersson, för att påverka regeringen i deras beslut gällande budgeten för 2016. E-post: finansdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Till Magdalena Andersson!
Jag är djupt oroad över att svenska biståndsmedel tas från världens fattiga, och att man ställer utsatta grupper mot varandra och låter de allra mest utsatta betala för vårt flyktingmottagande. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna har i kongressbeslut och liknande gett stöd till att avsätta 1 procent av BNI till internationellt bistånd. En kraftig neddragning i biståndet kommer få drastiska direkta följder för redan utsatta, och leda till fler människor på flykt. Jag anser att regeringen, tillsammans med övriga partier, borde bereda utrymme för de ökade kostnaderna för flyktingmottagande inom de 99 procent av vår BNI som stannar i Sverige.
Skriv under med namn och ort

]]>
<![CDATA[Samtal om tron är temat i senaste Kontakt]]> Sun, 04 Oct 2015 11:19:00 +0200

Pastor Lisbeth Stigemyr skriver under rubriken "Vad hjärtat är fullt av" bland annat att ...vi kan alla behöva fundera över både vad tystnaden och öppenheten gör med våra liv. När blir vi ensamma med det som vi skulle må väl av att dela med någon annan. När är vi tysta med erfarenheter som någon annan skulle må bra av att vi delar. När delar vi sådant som vi skulle må bra av att behålla för oss själva...

Snart får vi fira påsk igen och samlas kring det mest centrala i kristen tro. I Kontakt finns påskveckans samlingar och gudstjänster. Mellan påsk och pingst kommer gudstjänsterna i Hjortensbergskyrkan att lyfta teman som har med samtal om tro att göra.

Rebecka Gustafsson Lönnroth är en av fyra som delar personliga bibelord, hon gör det med några verser ur Psalm 121.
Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten.
Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv.
Herren skall bevara dig i livets alla skiften nu och för evigt.

Det finns notiser om en inspirationshelg för dig som är nyfiken på kristen tro, vårkonsert, pilgrimsvandringar, tjejfrukostar med mera.

Kontakt kan du läsa i pdf-format här >>> eller hämta ditt eget exemplar i Hjortensbergskyrkan.

]]>
<![CDATA[Korset växer fram]]> Thu, 01 Oct 2015 16:05:00 +0200

Ett fem meter högt kors i ek framför kyrkan invigdes i samband med gudstjänsten söndagen den 6:e september.

Korset vänder sig med öppna armar till dem som passerar kyrkan, mot Isaksdal, Brandkärr, Stockholmsvägen och badhuset. Grovt, enkelt och kraftfullt i sitt formspråk. Utformningen är gjord för att samspela med Hjortensbergskyrkans arkitektur.

Placeringen av ett stort väl synligt kors vid entrévägen vill tydligt visa att huset på kullen är en kyrka. En mötesplats mellan himmel och jord.

Korset är en påminnelse att Jesus själv står här mitt ibland oss med en öppen famn och säger sitt "kom".

Eken sågades försommaren 2014. I ett år låg de grova ekplankorna och torkade på en loge. Inuti korset finns en stålkonstruktion, som är galvaniserad för att inte påverka eken.

Redan vid ett församlingsmöte 2013 fattades beslutet att placera ett kors utefter entrévägen upp till kyrkan.

]]>
<![CDATA[Föräldrakväll om tro i familjen]]> Thu, 24 Sep 2015 12:23:00 +0200

Onsdag 14 oktober klockan 18.30 i Hjortensbergskyrkan.

Temat är "Hur tron kan bli en naturlig del av vår familj". Magnus Sternegård delar erfarenheter och leder samtalet om att låta tron få bli naturlig del i familj och hemmiljö. Magnus är barn- och ungdomskordinator i equmenia, som är Equmeniakyrkans ungdomsförbund. Magnus är en god inspiratör och har stor erfarenhet av just detta.

Andreas Holm, pastor och trebarns far, poängterar att vi alla har goda exempel och kan vara ett stöd för varandra denna föräldrakväll.
- Det här är ett bra tillfälle att tillsammans med andra föräldrar inspireras och samtala om hur vi ger det bästa vi har, vår tro, vidare till barnen, säger Andreas Holm
- Jag som förälder vet ju själv hur man ibland famlar efter att få till det man önskar i familjen, men ibland lyckas man också med något som faktiskt blir bra. I båda fallen så är det ju en styrka att få dela det med andra föräldrar som bär på liknande längtan.

Den här kvällen är en del i Hjortensbergskyrkans långsiktiga arbete med att stötta familjer och föräldrar i sin viktiga och ibland så utmanade roll.

Kvällen inleds med kvällsmat klockan 18.30 och avrundas strax före 21.

Anmälan senast 11 okt till andreas@hjortensbergskyrkan.se för att kunna beräkna maten.

Om det finns intresse så är tanken att kunna fortsätta med någon form av samtalsgrupp i under våren 2016.

Ett arrangemang tillsammans med studieförbundet Bilda.

]]>
<![CDATA[Mångfald tema i höstens Kontakt]]> Thu, 03 Sep 2015 09:59:00 +0200

Hösten nummer av församlingstidningen Kontakt har temat Mångfald.

Pastor Lisbeth Stigemyr skriver i en reflektion utifrån temat bland annat att "Hjortensbergskyrkan har de senaste åren mött ganska många människor från världens konfliktområden. Det gör något med oss. Bekvämligheten utmanas och världen vidgas".

I en artikel med rubriken Nya vänner på Emtnäs intervjuas några medlemmar om hur kontakten utvecklats efter julfesten i Hjortensbergskyrkan 2013, dit flyktingar från Emtnäs inbjudits och 50 kom.

Kalendern sträcker sig fram till och med 4:e advent.

Tidningen kan du läsa i pdf-format här >>> eller hämta ditt eget exemplar i Hjortensbergskyrkan.

]]>
<![CDATA[Aktiviteter i sommar för barn och ungdomar]]> Thu, 21 May 2015 20:25:00 +0200

Erland Strandås, scouternas kårchef, ungdomsledare Linnea Linder och barnledare Anna Ingemarsson berättar här vad som är på gång i sommar och minns varsin goding till lägersång.

Scouterna åker på ett scoutläger för alla scoutgrupper på Getsjötorp i Kolmårdsskogarna 26-29 juni.
- Vi hoppas bli ett 20-tal från vår scoutkår, säger Erland Strandås. Det blir ett lite lugnare och enklare läger än förra året, men vi ser mycket fram emot det!
Information om scoutlägret hittar du här >>>
- Skymning rår över skogar och vatten... är en fin sång och sjungs alltid någon gång på ett scoutläger, ofta sent på kvällen innan vi kryper in i tälten, avslutar Erland Strandås.

Linnea Linder, berättar att ungdomarna åker på ungdomslägret Hampeveckan 29 juni-5 juli. Information om lägret hittar du här >>>
- Varje fredag under sommaren kommer det också att vara ungdomshäng. Utgångspunkten är Hjortensbergskyrkan klockan 19:00, säger Linnea Linder.
Ungdomsfestivalen "Frizon" brukar också vara populär. Information om festivalen hittar du här >>>
Upptaktshelg för höstterminen blir det på sommarhemmet vid Stjärnholm 21-23 augusti. Information och anmälan till Linnea Linder på telefon 0722-50 76 38.
- En lägersång jag ofta återkommer till och som påminner mig om min barndom är Temperaturen är hög uti kroppen...
- Jag tyckte lägerbålen var höjdpunkten på dagen när man var på läger, minns Linne Linder!

Anna Ingemarsson, ser fram mot Smajl lägret 1-5 juli på Hjälmargården för barn födda 2002-2007. Information om Smajl hittar du här >>>
- En sång som jag förknippar med läger är Omkring vår eld, på lääääger, konstaterar Anna Ingemarssonmed eftertryck.

Lägerfotot ovan är från Smajl 2014.

]]>
<![CDATA[Viktigt att ha Jesus med sig i vardagen]]> Mon, 18 May 2015 12:25:00 +0200

En av Hjortensbergskyrkans medlemmar är Anna-Carin Johansson. Här intervjuas hon om sin tro och vad den betyder en helt vanlig dag.

För Anna-Carin Johansson är tron på Jesus jätteviktig.
- Jag försöker börja varje dag med att be för min familj och för dagen som ligger framför. Det känns så skönt att ha Jesus med sig i vardagen.
- Jag tror att Gud vill att vi inte ska känna oss rädda, trots att det är så många hemska saker som händer i världen. Gud vill att vi ska komma nära Honom, där kan vi få frid även om det stormar runt omkring oss.

Anna-Carin är uppvuxen i ett kristet hem så Jesus har alltid funnits med under hennes uppväxt, men hon kom till en punkt där hon förstod att hon måste fatta ett eget beslut att bjuda in honom i sitt liv och inte bara "va med" i kyrkan.

Hur gör du för att din tro på Gud ska växa och fördjupas?
- Det är viktigt för mig att ta tid för bön och bibelläsning och att dela sin tro på Jesus med andra kristna, säger Anna-Carin.

Något som hon rekommenderar är att gå en Alphakurs.

- Jag har gjort det i höstas och det har verkligen varit givande att få möta människor som inte är bekännande kristna i bra och spännande samtal.

Vad betyder medlemskapet i Hjortensbergskyrkan för dig? 
- Att höra hemma i ett sammanhang, att ha en "familj" att dela tron med. Min man och jag är med i en av Hjortensbergskyrkans hemgrupper där man i den lilla gruppen kan dela glädje, sorg, funderingar och be för varandra.

KORT OM ANNA-CARIN JOHANSSON
Bor i Spelvik med sin man Palle och ungdomarna Gustav och Emma-Lina.

Anna-Carin är uppvuxen i ett kristet hem. Sjöng i ungdomskören och var med i Tonår.

Utbildad förskolelärare och har bland annat jobbat i kommunens barnomsorg och i Svenska kyrkan i Runtuna på dagis och fritids. 1987 var hon med och startade förskolan Klippan där hon nu har ett vikariat.

]]>
<![CDATA[Kul dagar lockar på sommarkollot]]> Fri, 01 May 2015 19:28:00 +0200

Även i år blir det ett sommarkollo på Hjortensbergskyrkans sommarhem, som är en oas ute vid Lastudden, vackert belägen vid en vik av Östersjön, mellan Nyköping och Oxelösund.

På sommarkollot blir det innehållsrika och omväxlande dagar för barn från årskurs tre till sex.

Anna Ingemarsson, en av eldsjälarna för kollot, berättar att dagarna rymmer allt från lek, bad, paddling och fiske till diverse pyssel.
- Mitt på dagen blir det förstås lunch och till "efterrätt" en bibelberättelse.

Sommarkollot har varje eftermiddag besök av kluriga Thord Siljefelt.
- Just nu går jag och samlar inspiration och idéer, berättar Thord. Det jag funderar på är hur vi tillsammans ska kunna tillverka insektshotell, men också luffarslöjd, gå på spännande skattjakt och testa saker och ting i vår egen experimentverkstad.

- Blir det kallt och ruggigt någon dag kan vi vara inne pyssla, spela spel och mysa vid öppna spisen, berättar Anna.

På förra årets kollo var det mesta populärt visar den utvärdering som barnen skrev. Bilden ovan är från sommarkollot 2014 och klicka för fler bilder från kollot 2014.
- Och i år ska det inte bli sämre, avslutar Anna med ett leende.

INFORMATION OM SOMMARKOLLO 23 -26 juni 2015

För barn från årskurs tre till sex.

Varje dag från klockan 10.00 till 15.00. Det går bra att anmäla sig för alla dagar eller bara vissa dagar. Kostnad 200:- för fyra dagar eller 50:-/dag. I priset ingår lunch och mellanmål.

Bilar går från Hjortensbergskyrkans parkering 09.30. Klockan 15.00 är det avfärd från sommarhemmet till Hjortensbergskyrkans parkering.

Anmälan, frågor eller om någon har svårt att betala avgiften kontakta barnledare Anna Ingemarsson, telefon 072-250 76 39, e-post anna@hjortensbergskyrkan.se

]]>
<![CDATA[Välkommen till valborgsmässofirande vid sommarhemmet]]> Thu, 19 Mar 2015 09:28:00 +0100

Hjortensbergskyrkans sommarhem är en oas ute vid Lastudden, vackert belägen vid en vik av Östersjön, mellan Nyköping och Oxelösund.

Säsongens upptakt är valborgsmässoafton med en rejäl brasa som inramas av ett vårtal, som i år hålls av Emma Fahlstedt, de traditionella vårsångerna sjungs och naturligtvis finns fika, korv och bröd.

Emma är Nyköpingsbo sedan sex år och ser fram mot att få ge familjens tre barn möjligheten att fira valborg på sommarhemmet.
- Det känns som en bra fortsättning på de storslagna valborgsfiranden jag själv upplevde som barn mitt i den gamla stadsparken i Sala.

På frågan vad hon tycker att ett tal vid brasan bara måste innehålla kommer svaret direkt.
- Eftersom våren är min allra bästa årstid, just för att det känns som om hela året ligger framför, måste mitt vårtal innehålla något om framtiden. Och gärna också någon reflektion om ljuset. Jag erkänner villigt att jag avskyr vinter och är själaglad för att det äntligen är ljust både mornar och kvällar när jag cyklar till och från tåget.

Två vårsånger som får Emma Fahlstedts vårkänslor att vakna till liv är dels "Under rönn och syren", men än mer sången "I furuskogen", som var en tradition under de åren hon sjöng i kammarkör.
- Det riktigt känns som om man står där bredvid en porlande vårflod mitt i en lummig skog när man sjunger den.

- Jag ser fram emot att få fira valborg vid sommarhemmet, som är en härlig plats att fira in våren på. Hoppas att många vill vara med och fira med mig!

Valborgsmässofirandet börjar med att serveringen öppnar klockan 19.30. Brasan tänds 20.30.

]]>
<![CDATA[2014 var ett innehållsrikt och utmanande år]]> Sun, 01 Mar 2015 09:11:00 +0100

Ett innehållsrikt 2014 blev summeringen när församlingen höll sitt årsmöte 1 mars.

- Jag har varit pastor i många år, men kan knappast minnas att det varit mer spännande och utmanande än nu, skriver Lisbeth Stigemyr, församlingens föreståndare i inledningen till församlingens årsberättelse.

Den stora samlingspunkten i veckan är söndagens välbesökta gudstjänst, som firats varje vecka.

Några exempel från verksamheten är hemgrupper som mötts för samtal och bön, tjejfrukostar och nattmackor för män har avnjutits, Alphagruppen har samtalat om kristen tro och barn- och ungdomsgrupper fyllt kyrkan med liv och rörelse.

Nytt inför 2015 var att styrelsen presenterade en verksamhetsplan som utifrån den mångfald församlingen rymmer valt att lyfta fram fyra fokusområden, bland annat ska arbetet bland barn, ungdomar och familjer fortsatt ha stort utrymme samt arbetet med att bli en mer mångkulturell församling.

Under 2014 har totalt drygt 2 miljoner samlats in. Hjortensbergskyrkan hjälper är församlingens katastroffond och har nu påbörjat arbetet med att samla in en andra miljon.

Antalet medlemmar i Hjortensbergskyrkan är drygt 360 och antalet som betjänas är 600.

]]>
<![CDATA[Nytt nummer av KONTAKT i ny form]]> Sun, 01 Feb 2015 19:57:00 +0100

Församlingstidningen KONTAKT handlar en hel del om sång och musik denna gång.

Församlingens musikaliska nestor Sigvard Karlsson talar om vilken påskpsalm som betyder mest för honom: Herren lever, våga tro det!

Pastor Lisbeth Stigemyr reflekterar över påsksången Dina händer är fulla av blommor.
- Det finns hopp i alla situationer där någon eller något trasats sönder. Det är själva centrum i den kristna tron.

Under rubriken "Musiken är ett uttryckssätt i Gudstjänsten" intervjuas Mats Järpehag. Söndagen den 29:e mars uppförs Jesu sju ord på korset. Musiken och texterna är en blandning av gospel, pop, klassisk körmusik, blandat med ren textläsning. De sju orden är en samling av de ord som Jesus enligt evangelierna uttalade när han hängde på korset. Programmet framförs av församlingens alla musikteam tillsammans under Mats Järpehags ledning.

En artikel handlar om korset som ska resas utanför kyrkan och att torkning pågår.

Kalendern fyller ett uppslag i tidningen och sträcker sig från mars fram till mitten av juni.

]]>
<![CDATA[En vandring för både kropp och själ]]> Tue, 20 Jan 2015 10:48:00 +0100

Pilgrimsvandrandet ger motion för både kropp och själ och rymmer både himmel och jord. En möjlighet att växla livstempo, om än bara för några dagar.

Pilgrimsvandrandet upplever många deltagare som en gåva där man både får uppleva stillhet, tystnad och reflektion, men också dela skratt och gemenskap.

Allt flätas samman och blir en möjlighet
att få dela tankar som tänkts under dagen, glädjas åt rasterna och vädrets nycker. Allt kryddat av en lagom dos möda,
att få sjunga om vägen som går oss till mötes, om solen som värmer vår kind och om att Gud ska hålla oss i sin hand,
att få be vår Herre om hjälp med val av livsväg och viljan att gå den.

Den yttre vandringen lockar med öppna horisonter, slingrande skogsstigar och personliga möten. Den inre vandringen öppnar upp personliga heliga rum, minnen och reflektioner.

Här kan du läsa mer om Hjortensbergskyrkans pilgrimsvandringar >>>

]]>
<![CDATA[Flyktingpolitiken är inte för generös]]> Fri, 19 Dec 2014 13:49:00 +0100 "Vi anser att talet om massinvandring är en myt som Sverigedemokraterna sprider." Det skriver drygt 380 representanter för svensk frikyrklighet på DAGEN debatt idag.

Sverigedemokraternas valframgång i senaste valet och d­eras ambition att göra invandringen till en huvudfråga i ett nyval gör oss mycket bekymrade."

Debattartikeln är formulerad av Stefan Swärd, Elimkyrkan Stockholm, Evangeliska frikyrkan/Equmenia­kyrkan och Sven-Gunnar Hultman, Gävle, Pingst­rörelsen.

Läs artikeln här >>>

]]>
<![CDATA[I december får pastorn svindel]]> Thu, 27 Nov 2014 14:29:00 +0100

I adventstid, när mörkret är som mörkast, tänder vi ljus. Ordet advent betyder ankomst och handlar om att vi förbereder oss inför för Jesus födelse vid julen.

Advent var från början präglad till stor del av allvar, en liknande tid som fastan inför påsken.
- Idag är adventstiden präglad av fest, säger Lisbeth Stigemyr, pastor i Hjortensbergskyrkan, det är glada gudstjänster, konserter och fester av olika slag. Vi börjar nästan julfirandet 1:a Advent och sedan känner många att efter själva juldagarna så är högtiden över.

Under advent konfronteras ljus och mörker högst påtagligt. Hur kommer dessa motpoler till uttryck i gudstjänsterna under advent?
- I vår kultur finns känslan att vi måste fånga dagen för snart tar mörkret över. I Bibeln finns det motsatta perspektivet, till exempel i Romarbrevet 13:12 står det att Natten går mot sitt slut och dagen är nära.
Vi får tro att Jesus som världens ljus en gång ska besegra all ondska. Det ger oss hopp och kraft att leva nu, så att vi bidrar till att sprida ljus och godhet. Det är aldrig meningslöst!
- Många tycker om att sjunga adventspsalmen Det susar genom livets strid en fläkt av himmelrikets frid, konstaterar Lisbeth Stigemyr. Andra kan inte tänka sig advent utan den glada psalmen Gå Sion din Konung att möta, som avslutas med ord som handlar om Jesus både i ett nu- och ett framtidsperspektiv Han kommer till sörjande hjärtan och livet får annan gestalt. Han kommer i makt att regera tills Gud uti alla blir allt.

Julhelgen är undrens tid då Gud blir människa. Tanken svindlar. Hur har du det som pastor med "svindeln" under advent och jul?
- Tanken svindlar naturligtvis också för mig som pastor inför detta oerhörda att Gud själv blir människa! Jag hoppas vi aldrig blir så vana vid detta att vi slutar förundras.
- Vi får tro på en Gud som vet vad det är att vara människa. Ibland kallas Jesus Immanuel och det betyder Gud med oss. Det är julens stora budskap. Gud är inte i en avlägsen himmel utan här hos dig och mig.

Våra livssituationer ser olika ut. En del ser fram emot en familjejul. För andra känns ensamheten extra svår vid jultid. Relationer har gått sönder genom döden eller på andra sätt och inget blir som förut. Hur än de yttre förhållandena är så gäller julens budskap om en glädje för hela folket (ur julevangeliet i Lukas evangelium kapitel 2).

- Han vill lysa särskilt starkt med sin närvaro och kärlek där det är som mörkast och svårast. Gud är hos oss, avslutar Lisbeth Stigemyr.

]]>
<![CDATA[Nytt nummer av Kontakt]]> Sat, 22 Nov 2014 15:58:00 +0100

Det nya numret av församlingstidningen Kontakt har temat Våga tro.

Förutom ett antal artiklar, bland annat om en föräldrautbildning, finns även kalendern med advent och julens gudstjänster och samlingar. Kalendern sträcker sig in i mars.

Pastor Lisbeth Stigemyr skriver en reflektion utifrån temat, bland annat att kristen tro handlar inte främst om ett antal trossatser och levnadsregler. Det handlar om en relation med levande Gud.

Temat Våga tro återkommer när församlingen får besök av Pär Alfredsson, riksevangelist i Equmeniakyrkan, med start i slutet av januari. Han intervjuas i en artikel där det bland annat framkommer att han kryddar arbetet som evangelist med att vara styrkeledare i Öckerö räddningstjänst.

]]>