Du är här:Start > Vuxen > Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring i oktober 2013 vid stranden av Östersjön och på Sävö


Tidigt en lördagsmorgon första helgen i oktober samlades 18 stycken pilgrimsvandrare på Hjortensbergskyrkans parkering. Det fanns både förväntan och regn i luften. Två dagars pilgrimsvandring låg som oskrivna blad framför oss.

Vinden friskade i från havet hela första dagens vandring när vi gick på Sörmlandsleden från Nynäs brygga vid Tvären utefter havet till Källviks brygga.

Efter en kort båttransport till Sävö var det så dags för inkvartering på öns idylliska vandrarhem.

Kvällen avslutades i en sjöbod där vi var och en delade med oss av våra tankar som tänkts under dagen om några av pilgrimmens sju nycklar, bland annat om långsamhet, andlighet, bekymmerslöshet och tystnad.

Söndagen bjöd på brittsommar med sol och värme. Efter morgonsamling under en månghundraårig ek gick vi en ”paradisisk” vandring på ön, med bland annat nattvardsfirande framför skulpturen Stella Maris med en fri horisont som altartavla.

Under vandringen fanns den tonsatta irländska bönen ”Må din väg gå dig till mötes” med önskan om att ”...må vinden vara din vän och må solen värma din kind” som en bärande ton inom mig. Och det var nog! Allt det övriga vi fick dela kändes bara som bonus.

Albin Andreasson
Foto Lars-Åke Cronholm och Hans Nilsson