Pilgrimsvandring i maj 2014

För femte året i rad genomfördes en tre dagars pilgrimsvandring under Kristi himmelsfärdshelgen. I år gick vandringen från Örberga kyrka, strax söder om Vadstena, till Hjässan på Omberg.

För de 12 pilgrimsvandrarna började vandringen med högmässa i Klosterkyrkan i Vadstena. Omslutna av Heliga Birgittas historiska valv, en god predikan och rymden fylld av mäktig orgelmusik fick vandringen den bästa start, vilket kvällens delande och reflektion besannade.

Själva vandringen startade vid Örberga kyrka där Hans Nilsson uppmanade oss att se på vandringen som en gåva, uppleva stillheten och tystnaden, dela skratten och gemenskapen.

Första dagen blev en vandring på östgötaslätten med sitt öppna landskap och målet var vandrarhemmet i Borghamn. Många blommor och fåglar blev det att memorera och påminnas om under kvällens delande.

Dag två gick vandring mot sjön Tåkern, som bjöd på oanade mängder vass.

Dag tre bjöd fortsatt på perfekt väder för vandring, solen fanns där ofta och därtill ett och annat moln med sin svalka. Vandringen gick utefter Vättern mot Hjässan på södra Omberg, en plats med magnifik utsikt. Under dagen firades nattvard på en blomstrande äng omgivna av månghundraåriga jätteekar.

Att pilgrimsvandra är en helhet där vandrande, samtal, tystnad och reflektion flätas samman och en möjlighet
att få dela tankar som tänkts under dagen, glädjas åt rasterna och vädrets nycker. Allt kryddat av en lagom dos möda,
att få sjunga om vägen som går oss till mötes, om solen som värmer vår kind och om att Gud ska hålla oss i sin hand,
att få be vår Herre om hjälp med val av livsväg och viljan att gå den.

När kocken vid den avslutande måltiden på vandrarhemmet i Stocklycke kommer in och bjuder på paj till efterrätt faller så sista pusselbiten på plats denna fina vandring i försommartid.