Tre dagars pilgrimsvandring
i Östergötland maj 2011

Att pilgrimsvandra handlar lika mycket om en inre resa som själva vandrandet. Därtill en möjlighet att växla tempo, om än bara för några dagar.

Under tre dagar i början av maj lämnade 12 stycken förväntansfulla vandrare Vidingsjö, Linköping för en cirka fem mil lång pilgrimsvandring, i huvudsak på Östgötaleden. Dagar som gruppen tillsammans planerat under året i Hjortensbergskyrkan.
Vandrarlunken infann sig snabbt, liksom samtalen om smått och stort.

I skuggan under ett träd slog vi oss ner för den första rasten och blev påminda om ett av pilgrimens nyckelord: långsamhet.
Även ett lugnt vandrande kräver koll på kartan. Lennart Fors och Gunilla Öhlund vill ha koll, medan Hans Nilson (mitten) redan vet vad som väntar bortom nästa krök efter en egen rekognoserande vandring tidigare i vår.
En del av första dagens vandring gick utefter Kinda kanal. Där vandringens enda bro gav skydd för en rejäl åskskur.
Dagens mål var Bjärka-Säby. Efter stärkande middag och information om slottet Bjärka-Säby, som ägs av Sionförsamlingen i Linköping var det dags i för aftonbön i form av completorium.

Under vandringen kommer ”Lilla pilgrimsboken” ofta fram. Den innehåller bland annat psalmer, bibelord och tankar.
Andra dagens vandring går bland annat genom en urskog. Svetten lackar, samtalen blir mer sparsmakade och tystnaden blir då och då en efterlängtad självklarhet.

Stiftsgården Vårdnäs är målet för dagens vandring. Här väntar bastu, men också bad för de vågade. Under kvällen firas en enkel nattvard innan vi under tystnad vandrar utefter sjökanten till gårdskorset och delar Herrens välsignelse med varandra.
Tredje dagen innehåller en kort vandringen fram till en busshållplats för vidare färd mot Linköping.

”Herre visa mig din väg
Och gör mig villig att vandra den”

Text och foto Albin Andreasson.