Tre dagar på pilgrimsvandring i Tiveden maj 2012

Tidigt på Kristihimmelsfärdsdagen samlades 14 pilgrimsvandrare på Hjortensbergskyrkans parkering med tre dagars pilgrimsvandring i Tiveden som hägrande mål.

Vandringen som var på dryga fem mil började vid Fagertärn och slutade i Granvik och då hade vi bland annat vandrat genom nationalparken i Tivedsskogarna.

Pilgrimsmat.

Det blev en pilgrimsvandring i prunkande försommar grönska. En vandring som kantades av porlande bäckar, uthålliga vitsippor som börjat göra sig redo att lämna över till liljekonvaljer och andra skönheter. Försommarsvalkan gjorde vandringen behaglig.

Som en gemensam röd tråd fanns önskan att med lätt packning få glädjas åt vandringens långsamhet, gemenskap och delande, men också få tid för eftertanke och tystnad.

I allas vår packning fanns ”Lilla pilgrimsboken”, som flera gånger per dag blev vår ” bibel, psalm- och bönbok” under alla andakter och raster.

Andra dagen firade vi nattvard i en mossig glänta i lä vid en skogstjärn. Därefter vandring under tystnad. Tystnad som gav utrymme för egen reflektion och tankar, både med och utan riktning. Steg lades till steg och bröts först med en spröd vissling ”Var jag går i skogar berg och dalar följer mig en vän jag hör hans röst”.

Kvällarnas delande och gemensamma reflektion blev innehållsrika förtroliga samtal efter dagens ”knog”.

Går man i grupp kan man hjälpas åt när det behövs.

En av vandrarna satte ord på varför han pilgrimsvandrar.

För mig är det gott att få vandra i mina egna tankar mitt i naturen. Gillar förstås också själva vandrandet, gemenskapen och den andliga inramningen.

På tredje dagens eftermiddag nådde vi så slutmålet Granvik vid Vätterns strand. En gemensam måltid med rökt Vättern röding satte punkt för en innehållsrik och skön pilgrimsvandring.

Lite mer om Tiveden kan man läsa här. En av de leder som man kan gå kallas Munkastigen! Det är 40 kilometer av den väg som munkarna i Ramundeboda gick för att hålla kontakten med sina bröder i Alvastra och Vadstena. Två gamla kyrkstigar har också återskapats — båda leder till Tiveds kyrka.
Text och foto: Albin Andreasson