Skip to main content

Så kom sommaren också i år. Och det med besked!

På fredag är det midsommarafton. De kristna konferenserna är redan igång, kristna barn och ungdomsläger väntar v27 och flera går snart på semester.

Det planeras, funderas och förväntas mycket av den svenska sommaren. Även om den kan vara kort och det mesta kan regna bort… Vi vet alla hur den borde bli. I alla fall de veckor vi planerat något särskilt.

Ungefär så här års börjar också psykologerna synas i tidningarna igen. ”Så gör du för att lyckas med semestern!”. ”Så gör du för att inte gnälla på din partner” ”Så får du glada barn på semestern” och så vidare.

Vi vet alla att glass är svaret på allt 🙂 eller i alla fall en bra början.

Senaste artikeln jag läste i kategorin sommar-coaching menade att bästa sättet att förebygga den stora risken för ”sommarångest” var att ta efter våra fyrbenta vänner och leva som en hund under semestern. Psykologiprofessorn som kom fram till det menade egentligen bara att det var avgörande med realistiska förväntningar och att ta vara på stunden för att må bra och bli nöjd.

Nu är det nästan exakt ett år sedan vi tog adjö av vår egen ”semester-coach”, vår familjemedlem som följde med oss i fjorton år, labradoren Birk. Han kunde konsten att vara lycklig. Inte en enda sommar hade han sommarångest. Inte en enda dag gick förlorad. Och, jag instämmer med psykologen, vår hund var verkligen ett föredöme i livsinställning.

Så låt mig uppmuntra dig att ta sommaren som vår Labrador Retriever hade gjort:
 

  • Ta dagen som den kommer.
  • Bli glad för de små sakerna i livet.
  • Bli glad för alla människor som kommer i din väg.
  • Och till sist, se till att bada så ofta du bara kan.


Stort tack för det här läsåret och en riktigt glad sommar önskar jag dig!

Pelle Rosdahl
Pastor